Reperul
Politic

Stelian Tănase: Dacă mâine s-ar lua o decizie că facem Romexit, cum am auzit niște idioți politici formulând, lumea iese în stradă

* Scriitorul crede că intenția puterii politice de a întoarce țara de la valorile europene și a vira către est nu va fi acceptată de cetățeni *

Dacă mâine s-ar lua o decizie că facem Romexit, cum am auzit niște idioți politici formulând în spațiul public, lumea iese în stradă, a declarat Stelian Tănase, scriitor, analist politic și om de televiziune, în cadrul emisiunii „Deschide Lumea”, de la Realitatea TV Galați-Brăila.

În primul rând, procesul de integrare în marile structuri, NATO și Uniunea Europeană, este unul ireversibil și finalizat, afirmă Stelian Tănase. „Societatea românească, așa cum o percep eu, a ajuns la un punct în care nu-și mai pune problema că e sau nu e parte a Uniunii Europene. Această chestiune s-a tranșat în lumea românească. Toată lumea știe că suntem membru al Uniunii Europene și privește această chestiune cu mândrie. (…) Nu poate să vină un Guvern, pentru că a câștigat o majoritate, să întoarcă România dincolo de cadrele ei constituționale și dincolo de marile decizii ale acestei țări, care au însemnat NATO și Uniunea Europeană. (…) Aceste decizii sunt închise, s-au rezolvat, poporul a fost consultat, au fost niște rânduri de alegeri, s-au acreditat niște decizii majore, s-a modificat Constituția în 2003 tocmai pentru a fi compatibili cu NATO și cu Uniunea Europeană, că altfel nu puteam”, a spus Stelian Tănase.

Analistul politic a amintit că efortul de integrare a României în NATO și UE a pornit de la un consens al întregii clase politice și al societății civile. „Noi am luat aceste decizii odată, împreună. Eu am fost la Snagov și am semnat convenția aceea de la Snagov ca reprezentant al societății civile. Deci, am semnat cu toate partidele, stânga, dreapta, și prietenii mei, și adversarii mei politici, și oameni pe care îi iubeam, și oameni pe care îi detestam. Am semnat pentru că era interesul României să ne ducem în Occident. Unde să ne ducem? În Rusia? În Orientul Apropiat? Sau să rămânem singuri? Că astea-s alternativele, nu? Noi atunci am decis că, în pași energici, ducem România în Occident, invităm Occidentul la noi, ne apropiem valorile, le acceptăm. Noi am luat aceste decizii. Nu pot să vină acum PSD și ALDE, adică Dragnea și Tăriceanu, care au semnat și ei acestei decizii la un număr de ani, și să spună: nu, noi o luăm în direcția cealaltă, ne lusăm desaga în spate și o luăm prin pădure, prin Codrii Vlăsiei și ne ducem spre Moscova sau spre Ankara. Nu se poate așa ceva”, a afirmat Stelian Tănase.

Acesta a amintit că 4,5 milioane de românesc muncesc în Occident, iar acest aspect, în sine, „contează enorm – înseamnă că există o îngemănare de interese, o apropiere, că avem poziții și valori comune”.

Stelian Tănase a adăugat că, dacă intenția guvernării PSD-ALDE de a întoarce țara de la valorile europene se va concretiza într-o decizie, poporul va ieși în stradă. „Nu putem acum să întoarcem țara în marșarier. Nu se poate nu că zice Tănase. Nu se poate, că țara nu va accepta. Dacă mâine s-ar lua o decizie că facem Romexit, cum am auzit niște idioți politici formulând în spațiul public, eu cred că lumea iese în stradă, și vorbesc de oamenii simpli”, a declarat Stelian Tănase la Realitatea TV Galați-Brăila.

Postări asemănătoare

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare

Reperul

Ionuț Pucheanu a fost ales președintele PSD – municipiul Galați

Reperul

Paul Ichim: După venirea lui Stângă la conducerea PNL Galaţi, partidul a făcut doi paşi în spate

Sorin Rugină