Reperul
Braila Eveniment Galati

Subvenția de la stat se reduce sau este anulată când copiii lipsesc de la școală

Venitul minim de incluziune este sprijinul financiar acordat de stat pentru a asigura nivelul de trai minimal pentru familiile și persoanele singure aflate în situația de dificultate, iar de la începutul anului acesta înlocuiește ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Conform legii, venitul minim de incluziune are două componente, ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii, care poate ajunge și la peste 600 de lei. Cel din urmă este condiționat, însă, pe lângă existența unui venit net lunar mic, de cel mult 700 de lei pentru fiecare membru al familiei, de frecventarea cursurilor de către copiii de vârstă școlară din respectiva familie, „cu excepția celor care le întrerup din motive medicale”.

În același timp, în schimbul ajutoarelor, părinții trebuie să presteze muncă pentru primărie în cuantumul ajutorului, la rata salariului minim pe economie, și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă. „Nu pot primi ajutorul dacă li se oferă un loc de muncă sau un curs de formare și ei refuză”, se arată în document.

Reglementarea mai arată că valoarea ajutorului se reduce în funcție de numărul de absențe în cazul în care copiii familiei lipsesc de la școală. Astfel, ajutorul scade cu 50% din cuantumul ce revine fiecărui copil din familie, pentru luna în care acesta înregistrează mai mult de 15 absențe nemotivate, și este anulat în luna în care copilul înregistrează mai mult de 30 de absențe nemotivate.

Ajutorul mai este anulat pe perioada în care copilul întrerupe anul școlar sau dacă rămâne repetent, cu excepția situațiilor în care cele două evenimente au fost cauzate din motive de natură medicală.

 

Postări asemănătoare

Crește numărul infectărilor cu Sars-Cov-2

Maria Vlad Romaniţă

Harta interactivă a centrelor speciale pentru evaluarea și stabilirea tratamentului celor bolnavi de COVID-19

Reperul

Un copil și patru adulți au fost răniți într-un accident rutier

Maria Vlad Romaniţă