Reperul
Economic

Sumele plătite de cei fără venituri pentru a se asigura opțional la sănătate, mai mari în anul 2022

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost oficializat, valoarea fiind de 2.550 de lei. În momentul de față, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei.

O consecință a creșterii salariului minim este și majorarea, din 2022, a valorii contribuției la sănătate (CASS) de plată pentru cei care vor să se asigure la sănătate și plătesc voluntar contribuția.

Conform Codului fiscal persoanele ce vor să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Ținând cont de faptul că, de la începutului lui 2022, valoarea salariului minim va fi de 2.550 de lei, cei ce vor dori să se asigure la sănătate vor trebui să plătească, din ianuarie, 10% din 15.300 (2.550 x 6), adică 1.530 de lei. Valoarea de plată pentru acest an este de 1.380 de lei.

Persoanele fără venituri ce doresc să plătească CASS și să fie asigurați, timp de un an, în sistemul sanitar public pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Potrivit Codului fiscal, asigurarea intră în vigoare în momentul depunerii declarației, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.

Postări asemănătoare

Navaliştii gălăţeni au pus chila unei nave militare olandeze

Reperul

Încă 65 de tineri au absolvit Școala de Vară de la ArcelorMittal Galați

Reperul

Guvernul dă primarilor peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă

Reperul