Reperul
Eveniment

Suspiciune de pestă porcină la o fermă de lângă municipiul Galați

* După ce primii porci din fermă s-au îmbolnăvit și au murit, ceilalți porci au fost uciși de autoritățile sanitar-veterinare *

Pesta porcină africană a ajuns lângă Galați. De data aceasta, suspiciunea a apărut la o fermă aflată la doar câțiva kilometri de oraș, iar proprietarul acuză autoritățile că nu și-au făcut treaba la timp. Acuzațiile sunt grave, mai ales că proprietarul fermei afirmă că a semnalat medicului veterinar încă de marțea trecută primele semne de îmbolnăvire la porci. Deși inițial i s-a spus că nu este pestă porcină africană, după patru zile unul dintre cei 19 porci din fermă a murit. Autoritățile veterinare au ajuns în locația infestată abia vineri noapte, în jurul orei 23:00, pentru a îngropa leșul. Povestea s-a repetat și sâmbătă noapte, cam la aceeași oră, cu alți cinci porci morți. În ciuda acestui fapt, autoritățile veterinare au venit abia duminică dimineață pentru a ucide tot efectivul de suine din fermă și pentru a face dezinfecția.

Direcția Sanitară Veterinară Galați infirmă acuzațiile. Reprezentanții instituției spun că au venit imediat ce au fost anunțați de către medicul veteriar de circumscripție. Potrivit DSV Galați, la ferma în cauză există o suspiciune de pestă porcină confirmată deocamdată doar de analizele preliminare de la Iași și de simptomele porcilor infectați. Chiar și așa, până când va veni confirmarea de la Laboratorul de Referință din București, potrivit legii, s-a trecut la uciderea celor 12 porci rămași din cei 19, câți erau în microfermă.

Postări asemănătoare

Fermierii din Matca nu vor primi despăgubiri pentru serele distruse de zăpadă

Maria Vlad Romaniţă

Cod roșu de inundații

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) A urcat la volan băută și fără permis

Maria Vlad Romaniţă