Reperul
Social

Termenul de cumpărare a anilor de pensie, PRELUNGIT

Guvernul va permite cumpărarea vechimii în muncă până la sfârșitul anului 2023, respectiv până în data de 31 decembrie. Concret, un document în acest sens a fost postat pe siteul Ministerului Muncii. Este vorba despre o Ordonanță de Urgență lansată în dezbatere publică.

Pe lângă prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechime în muncă, ordonanța de urgență vorbește și despre modul în care se pot face plățile.

Mai exact, plata vechimii în muncă se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat.Românii vor putea cumpără maximum 6 ani de vechime.

Iata un exemplu de calcul pentru a cumpăra un an de vechime în muncă:
Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei.

Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Dacă vrem să cumpărăm cinci ani de vechime în muncă, atunci suma este de 45.000 lei (aproximativ 9.000 de euro), bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

De asemenea, contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Postări asemănătoare

ADMITERE liceu 2023: Calendarul și probelor de aptitudini

Reperul

Restricții de circulație pe Domnească, vineri seară, când are loc Summer Parade

Reperul

Al doilea focar de pestă porcină africană a apărut în județul Brăila

Reperul