Reperul
Social

Testare gratuită pentru COVID-19, la cabinetele medicilor de familie

Prin OUG 137/2021, document oficializat în ultimele zile ale lui 2021, se stabilește ca, pe lângă vaccinare împotriva COVID-19, medicii de familie să poată face, începând din 1 ianuarie, și testarea pentru această boală în cabinetele proprii.

Ca măsura să fie aplicabilă cu adevărat, autoritățile au stabilit și regulile ce se aplică pentru validarea și decontarea activității de testare pentru COVID-19. Acesta este și scopul actului normativ apărut marți în Monitorul Ofical nr. 33, respectiv al Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 58/4/2022: să stabilească normele testării gratuite la cabinetele medicilor de familie.

Medicii pot face numai teste rapide antigen din probă nazo-faringiană (nu pe bază de salivă)și sunt răsplătiți cu 50 de lei pentru fiecare test făcut, suma conținând valoarea testului, a manoperei, a materialelor și echipamentelor de protecție necesare testării. Deci testarea este, de fapt, gratuită pentru cetățeni.

La testare se pot duce atât persoanele înscrise pe listele respectivului medic de familie, cât și cele fără medic de familie sau înscrise pe lista altui medic, atâta timp cât au bănuiala că au COVID-19 și anumite simptome (potrivit listei simpomelor stabilite de autoritățile medicale). Testarea se poate face fie la cabinetele medicale din asistența medicală primară, fie în cadrul cabinetelor medicale din centrele de permanență, iar cei interesați nu se pot testa la intervale mai mici de 48 de ore (un test la două zile) și nu este nevoie de prezentarea cardului de sănătate.

Pentru a putea face teste pentru depistarea COVID-19, medicii de familie trebuie să încheie cu casa de asigurări de sănătate un contract distinct, de natură civilă. Medicii de familie ce fac testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a făcut testul.

În plus, medicii de familie pot vaccina împotriva COVID-19 persoanele interesate, atât la cabinet, cât și la domiciliul acestora. Pentru vaccinarea la cabinet, medicii de familie primesc acum 40 de lei/inoculare, iar când merg la domiciliul celui ce vrea să se vaccineze, medicii primesc 60 de lei/inoculare.

Postări asemănătoare

Un nou focar de COVID-19 la un cămin de bătrâni

Maria Vlad Romaniţă

Pui de bufniță salvați după ce vântul le-a distrus cuibul

Maria Vlad Romaniţă

Mii de gălățeni au mers în cimitire astăzi, înaintea Paștelui blajinilor