Reperul
Social

Testele de salivă vor putea fi făcute elevilor acasă, de către părinți

Ministerul Sănătății a finalizat o instrucțiune ce conține regulile pentru “asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a elevilor prin teste rapide antigen, din salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ”.

Prima regulă stabilește că testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se face, în fiecare școală din țară, în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii.

Testarea va fi făcută de către cadrul medical sau de către persoane desemnate din școală la începutul cursurilor. Potrivit documentului MS, ”[t]estarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”.

Ministrul a mai declarat că “la decizia şcolii, testele vor putea fi administrate la domiciliu de către părinţi sau sub supravegherea părinţilor sau a reprezentanţilor legali sau în şcoală”.

Tot ministrul a explicat că e posibil ca, vinerea, copiii să primească două teste pe bază de salivă pentru săptămâna următoare.

În cazul în care un elev este testat pozitiv, potrivit instrucțiunii MS, se parcurg următorii pași:
cadrul medical/ persoanele responsabile desemnate anunță imediat părinții/ reprezentantul legal al elevului;
-elevul este izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate;
-cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul școlii solicită la direcțiile de sănătate publică (DSP) județene sau a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.
Regulile privind testarea elevilor se aplică atât în școlile de stat, cât și în cele private.

Instituțiile vor avea obligația de a raporta DSP-urilor cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR, după cum stabilește procedura.

Postări asemănătoare

Deficit de polițiști în Galați

Reperul

Concurs cu premii în bani pentru şcolile din Galaţi: “Fii activ! Colectează selectiv!”

Reperul

Ore mai scurte în 17 școli gălățene în care elevii nu au căldură

Maria Vlad Romaniţă