Reperul
Braila Eveniment Galati

Țigările electronice și dispozitivele de vapat au fost interzise în spațiile publice închise

Minorii nu mai pot cumpăra țigări electronice sau dispozitive de vapat, cu sau fără nicotină. Vânzarea acestora, dar și folosirea lor în spații închise a fost interzisă prin lege.  Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun.

Astfel, vânzarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat, indiferent dacă au sau nu nicotină, a fost interzisă.  Mai mult decât atât, folosirea acestor dispozitive este interzisă în toate spațiile publice închise sau de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau la locurile de joacă pentru copii, în aer liber sau închise.

Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție spațiile de deținere în care sunt cazate persoanele private de libertate.”, precizează actul normativ.

Actul normativ aduce completări Legii nr. 201/2016 și Legii nr. 349/2002. „Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private”, se menționează în lege.

În plus, se interzice vânzarea către minori și prin automate a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Amenzi de până la 20.000 de lei

Concret, țigările electronice nu vor mai putea fi comandate la easybox sau locker. Cei care comandă prin curier astfel de dispozitive, vor citi pe colet următorul mesaj: „Atenție! Acest pachet conține produse din tutun sau produse care conțin nicotină. A se verifica vârsta clientului!”.

Companiile care nu respectă legea riscă amenzi de până la 20.000 de lei, pentru încălcarea repetată a prevederilor și chiar închiderea.  În funcție de gravitatea faptei, sancțiunile pot ajunge până la 100.000 de lei, pentru producători.

De constatarea abaterilor și aplicarea sancțiunilor se vor ocupa persoane desemnate de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Românii care nu respectă interdicțiile privind fumatul în spațiile închise și pe cele legate de coletele primite prin curier pot primi amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Țigările electronice sunt dispozitive cu baterii prin care se pot inhala doze de nicotină. Ele reprezintă o alternativă la țigările clasice, însă pot da dependență în rândul tinerilor.

 

Postări asemănătoare

Fără paturi libere pentru bolnavii de COVID 19 la ATI Brăila

Reperul

Durata studiilor de doctorat va crește la patru ani

Reperul

Scandal la un restaurant din zona Grădinii Publice

Maria Vlad Romaniţă