Reperul
Social

Titularii atestatelor de adoptator, verificați anual

Legea nr. 268/2020 a modificat Legea 273/2004 privind procedura adopției din 26 martie, numai că modificările aduse necesită norme suplimentare. Odată ce proiectul de hotărâre adoptat miercuri de Guvern apare în Monitorul Oficial, aspecte precum prelungirea valabilității atestatelor de adoptator vor deveni efectiv aplicabile.

Prelungirea s-a aplicat și atestatelor care erau încă valabile la 26 martie.

Oferindu-le atestatelor o valabilitate mai mult decât dublă față de cea anterioară, s-a decis ca, periodic, condițiile de acordare să fie verificate, pentru ca autoritățile să vadă dacă titularii atestatelor mai îndeplinesc la fel condițiile de la acordare. Verificarea se face anual.

„După eliberarea atestatului, o echipă formată din asistent social și psiholog din cadrul compartimentului de specialitate, dintre care de regulă asistentul social este responsabilul de caz al familiei, are obligația de a verifica anual dacă starea de sănătate, condițiile de locuit, situația economică a familiei precum și criteriile de potrivire inițială se mențin. Adoptatorul/familia adoptatoare are obligația de a prezenta certificat/certificate medical/e privind starea de sănătate a adoptatorului/familiei adoptatoare, eliberat/e de medicul de familie și adeverințe de venit cu ocazia verificărilor anuale”, potrivit normelor care urmează să intre în vigoare.

Rezultatul verificării anuale presupune realizarea cel puțin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/ familiei adoptatoare și cel puțin a unei ședințe de consiliere psihologică. Aceasta se realizează în ultimele 60 de zile calendaristice anterioare împlinirii termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare anuală, potrivit normelor. Firește, dacă acele condiții nu se mai mențin, se propune retragerea atestatului.

„Pentru adoptatorii/familiile adoptatoare care dețin atestate a căror valabilitate a fost prelungită la data intrării în vigoare a Legii nr. 268/2020 (26 martie – n.red.) (…), prima verificare anuală a îndeplinirii condițiilor care au stat la baza eliberării atestatului se realizează în termen de 1 an de la data intrării în vigoare a prezentelor norme”, se specifică în proiectul de HG adoptat miercuri.

Postări asemănătoare

Parteneriat între Curtea de Apel Galați și Universitatea ”Dunărea de Jos”

Maria Vlad Romaniţă

Căldura, și de trei ori mai scumpă la iarnă. Explicații de la Calorgal și de la Primărie

Maria Vlad Romaniţă

Distracţie, în weekend, la Balta Zătun. A fost Cupa Primăverii la pescuit

Reperul