Reperul
Eveniment

Trei restaurante din mall închise temporar de OPC după ce clienții au filmat gândaci lângă mâncare

* În plus, comisarii de la Protecția Consumatorilor, dar și inspectorii sanitari au aplicat amenzi *

Imaginile postate de câțiva clienți revoltați de apariția unui gândac printre tăvile cu mâncare expusă la un restaurant din zona food a unui mall din Galați arată nici mai mult, nici mai puțin decât prezența unor gândaci lângă mâncare. Imaginile au devenit virale în spațial virtual.

Direcția de Sănătate Publică s-a autosesizat după apariția imaginilor și a trimis urgent o echipă de control. Inspectorii au găsit și ei gândaci. ,,S-a constatat prezența vectorilor, respectiv a gândacilor. Astfel, a fost aplicată amendă contravențională și suspendarea activității până la remedierea celor constatate. Controlul a fost doar în zona în care au fost semnalați gândaci. Ultima dezinsecție a fost efectuată pe 20 iulie anul acesta”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Firma care operează restaurantul cu mâncare din zona food, unde au fost văzuți gândacii, a fost amendată de către DSP cu 3.000 de lei.

Administratorul respectivului restaurant stand le prezintă scuze clienților. Crede însă că gândacii ar fi fost ,,plantați”, dar nu o poate dovedi, așa că va suporta rigorile legii. ,,Am luat toate măsurile cu autoritățile sanitare ca astfel de situații să nu se mai repete pe viitor. În prezent, facem o nouă curățenie și o dezinsecție în restaurant, astfel ca vizitatorii noștri să poată reveni cu încredere. Se face dezinsecție și deratizare în mod permanent, cel puțin o dată pe lună se face în tot mall-ul. Părerea mea personală este că a fost o intenție rea. Acum, este o simplă părere și nu o pot demonstra”, a precizat prin telefon Gigi Bălan, administrator.

Este pentru prima datâ când un restaurant din zona food a respectivului mall se află sub ancheta autorităților din punct de vedere igienico-sanitar.

Sursa video: Facebook – Angela Loredana

Alte două restaurante din mall închise temporar din cauza gândacilor

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au efectuat și ei o anchetă la mall. Pe lângă primul restaurant închis temporar deoarece avea gândaci, încă două vor avea aceeași soartă. Comisarii CJPC Galați au controlat toți cei 12 operatori economici prestatori de servicii de alimentație publică ce desfășoară activități în incinta Mall Galați.

,,În urma controlului s-au constatat următoarele aspecte. În 3 locații s-a constatat prezența gândacilor vii și morți în spațiile aferente preparării mâncărurilor. Dintre aceștia, unui operator economic i-a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică, celorlalți doi li s-au întocmit invitații de a se prezenta la sediul CJPC Galați, urmând ca în cursul zilei de 23.07.2018 și dimineața zilei de 24.07.2018 să li se încheie proces verbal de constatare a contravenției cu aceeași măsură. Precizăm că sediile acestor operatori economici sunt în afara județului Galați, iar personalul prezent nu are împuternicire de la reprezentantul legal. S-au găsit depozitate, în vederea utilizării la prepararea mâncărurilor, 67 kg de alimente (legume, fructe, sosuri, diverse sortimente de carne și preparate din carne, brânzeturi) care nu erau însoțite de etichete din care să reiasă termenul de valabilitate, ingredientele, denumire produs etc. Acestea au fost oprite definitiv de la utilizare. De asemenea, într-una dintre locații se ofereau gratuit, la meniuri de copii, jucării care nu îndeplineau cerințele de securitate înscrise în legislația specifică jucăriilor respectiv, nu aveau traduse în limbă română avertismentele necesare. Și acestea au fost oprite definitiv de la oferirea lor către consumatori. Pentru două unități de alimentație publică se va aplica legea prevenției în vederea informării consumatorilor privind lista cu alergenii utilizați la prepararea mâncărurilor și informarea consumatorilor că se utilizează ingrediente obținute din produse decongelate”, a precizat Carmen Tudor, de la CJPC Galați.

S-au găsit abateri la 11 dintre cei 12 operatori economici verificați, urmând să se încheie documentele de constatare a contravenției prin care se vor aplica 2 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 37.000 de lei. Se vor dispune 3 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor de alimentație publică (una s-a dispus deja) și oprirea definitivă a utilizării la prepararea mâncărurilor a 67 kg de alimente.

Postări asemănătoare

Grădiniță închisă din cauza gripei

Maria Vlad Romaniţă

Ilegalitățile vânzătorilor de spirt medicinal, aspru amendate

Maria Vlad Romaniţă

Droguri descoperite la punctul de trecere al frontierei Folteşti

Maria Vlad Romaniţă