Reperul
Eveniment Galati

Tromboliza intravenoasă în tratamentul AVC, efectuată în premieră și la Galați

* Tromboliza intravenoasă constă în injectarea unei substanțe trombolitice care dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulația *

O procedură medicală care reduce efectele unui atac vascular cerebral a fost efectuată, sâmbătă, în premieră pentru Galați. ,,S-a efectuat în Spitalul de Urgență „Sf. Apostol Andrei” prima procedură de tromboliză intravenoasă în tratamentul accidentului vascular ischemic. Este vorba despre o pacientă de 68 de ani, patologie complexă, care s-a prezentat în serviciul de urgență în fereastra terapeutică pe care o impune acest tip de tratament, adică în primele 4-5 ore de la declanșarea accidentului vascular. Echipa pluridisciplinară a urmat pașii algoritmului în vederea stabilirii eligibilității pacientului pentru această procedură și a efectuat tromboliza, care a decurs fără complicații. Ulterior, pacienta a rămas în supraveghere în terapie intensivă, iar după 24 de ore era staționară clinic. Putem preciza că tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă care constă în injectarea unei substanțe trombolitice care se administrează intravenous și dizolvă cheagul de sânge care blochează circulația. În aceste condiții, țesutul cerebral parțial ischemiat nu mai este necrozat, iar deficiența neurologică se remite complet”, a precizat Alina Dobrea, directorul Spitalului de Urgență Galați.

Medici neurologi, din ATI și medici de urgență fac parte din echipa multidisciplinară care efectuează această procedura.

Zece spitale din țară realizau acest tip de procedură, însă recent Ministerul Sănătății a extins la 41 numărul spitalelor care primesc finanțare pentru acest tip de tratament.

Foto: surse online

Postări asemănătoare

Pietre de chihlimbar ascunse în bagajul unui tânăr

Maria Vlad Romaniţă

Jandarmeria Galaţi a împlinit 124 de ani

Maria Vlad Romaniţă

Viscolul a făcut prăpăd în judeţul Galaţi: Localităţi fără curent şi fără apă, școli și drumuri închise, maşini distruse

Maria Vlad Romaniţă