Reperul
Eveniment Galati

Un gălățean a ales să meargă la închisoare decât să plătească o amendă

Judecătorii Tribunalului Galați l-au condamnat pe un tânăr de 26 de ani la 150 de zile de închisoare pentru că a refuzat să plătească o amendă penală. Decizia instanței nu este definitivă.

În 2020, bărbatul fusese condamnat la plata unei amenzi penale de 3.000 de lei pentru deținere de droguri de risc pentru consum propriu. Tânărul nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, iar instanța a făcut numeroase demersuri pentru a-l încunoștința să plătească amenda penală, printre care se numără citarea, afișarea deciziei inițiale a Tribunalului la ușa instanței și chiar citarea cu mandat de aducere, dar toate s-au dovedit inutile. Bărbatul nu este încarcerat și nu suferă de vreo boală care să îl facă inapt pentru muncă. Din verificări a reieșit că tânărul nu este angajat cu forme legale.

„A fi apt de muncă, dar a nu obține venituri, nu este o cauză de exonerare de la plata amenzii penale, nerealizarea de venituri legale și identificabile de către condamnat reprezentând strict opțiunea sa”, punctează instanța de judecată.

Judecătorul care a instrumentat cazul a concluzionat că acesta refuză pur și simplu să plătească amenda și l-a trimis la închisoare. „Inexistența unor venituri proprii, evidențiate oficial, nu duce la concluzia că intimatul are o stare materială precară, astfel încât să se prezume în mod automat existența bunei-credințe a condamnatului în neachitarea amenzii penale. Și dacă ar fi reală, starea materială modestă este o simplă alegere a condamnatului, de a nu munci și de a nu realiza venituri sau de a nu declara eventualele câștiguri obținute”, conchide instanța.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Alertă în miez de noapte

Maria Vlad Romaniţă

Fraudă de 1,4 milioane de lei în sistemul asigurărilor de sănătate. Poliţiştii gălăţeni au făcut astăzi 67 de percheziţii

Maria Vlad Romaniţă

Reținuți pentru incendiere și violare de domiciliu

Maria Vlad Romaniţă