Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv pe instructorul auto, în 3 aprilie 2024, la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Bărbatul își făcuse un obicei, potrivit anchetatorilor, în a-și trafica presupusa influență pentru ca diverse persoane să promoveze examenul pentru obținerea permisului de conducere, iar pentru „serviciile” sale a primit sute de euro.
În cursul anului 2023, el a falsificat și caietul unei cursante, unde ar fi menționat că ar fi efectuat toate cele 15 şedinţe de pregătire practică cu aceasta, cumulând 30 de ore, deşi ea mai avea de susţinut cinci şedinţe de pregătire.
Ulterior, a falsificat şi certificatul de absolvire emis de școala de șoferi unde lucra, în care se menționa că respectiva cursantă ar fi absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică.
Pe 15.06.2023, instructorul auto a fost prins în flagrant de ofițerii anticorupție după ce a primit suma de 300 euro de la cursanta amintită, cu scopul de a-şi trafica influenţa pe lângă poliţişti examinatori, promiţându-i acesteia să îi va convinge să o promoveze la proba practică de obţinere a permisului de conducere auto.
„Se conturează posibilităţi concrete de corijare a comportamentului”
„Inculpatul a încercat să scape de banii primiţi de la martora denunţătoare, aruncându-i pe jos chiar în faţa echipei de flagrant, după care a negat că respectiva sumă îi aparţinea”, susțin anchetatorii.
Instructorul auto i-ar fi cerut cursantei să îi ofere fie bani, fie servicii sexuale, mama fetei scoțând la iveală acest lucru în timpul audierii ca martor.
„Din declaraţia martorei … a reieşit faptul că din discuţiile purtate cu fiica sa, a aflat că inculpatul i-a transmis acesteia că îi poate oferi fie bani, fie servicii sexuale pentru a interveni pe lângă poliţiştii examinatori”, se menționează în rechizitoriu.
Instructorul auto a recunoscut ulterior faptele, acesta fiind motivul pentru care atât Tribunalul, cât și Curtea de Apel Galați au decis să îi aplice o pedeapsă cu suspendarea executării sub supraveghere.
„Dincolo de starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită de legea penală, nu se poate face abstracţie de împrejurarea că executarea efectivă a pedepsei nu ar avea efecte consistente în privinţa reeducării şi reintegrării sociale a acestuia, ci mai degrabă un efect punitiv disproporționat, mai ales în condiţiile în care în prezent se conturează posibilităţi concrete de corijare a comportamentului antisocial”, și-a motivat decizia instanța superioară.