Reperul
Eveniment Galati

Un nou caz de gripă la Galați. Epidemie de gripă în țară

ultimele stiri galati

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Galați a confirmat un nou caz de gripă.  Este vorba despre un băiat în vârstă de 2 ani din Galați, diagnosticat cu gripă, cu virusul B. Copilul a fost externat. Cu acest caz, numărul gălățenilor diagnosticați cu gripă în acest sezon rece a urcat la șapte. O persoană a decedat.

Avem epidemie de gripă în țară

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat astăzi Ministerului Sănătății că, în ultima săptămână de supraveghere și monitorizare, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat,  iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiții, specialiștii epidemiologi au constatat o evoluție epidemică a gripei.În acest context, precizăm că, toate măsurile luate până în prezent de către Ministerul Sănătății, precum și recomandarile către  populație, către unitățile sanitare, de îngrijire, sau colectivitățile școlare rămân aceleași. Mai mult, în această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicație antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție.

Recomandări  pentru populație 

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special, prin gripă. De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție și se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală.

 Recomandări pentru spitale  

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor in spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măsti, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când părăsește salonul de izolare/grupare. Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protectie și utilizarea corespunzatoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice si dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacților și al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator. Ministerul Sănătății a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Începând de mâine, noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie. Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.  Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

Postări asemănătoare

O femeie de 80 de ani din Berești a murit arsă de vie

Maria Vlad Romaniţă

Au furat piatră cubică din Situl Arheologic Barboşi ca să paveze curtea societăţii

Maria Vlad Romaniţă

Cumpărau droguri din China și le vindeau consumatorilor din Galați