Reperul
Eveniment Galati Social

Un nou tip de terapie pentru bolnavii de cancer, disponibilă gratuit la Galaţi

* Este vorba despre chemoemboliza hepatică, destinată celor care suferă de cancer hepatic *

La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este disponibilă de acum înainte, gratuit, un nou tip de terapie pentru bolnavii care suferă de diverse tipuri de cancere hepatice. Este vorba despre chemoemboliza hepatică. “De astăzi se vor efectua primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui proiect mai mare, de dezvoltare pentru cercetare. Acest proiect este în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale şi cu Ministerul Sănătăţii şi pentru realizarea acestuia s-a achiziţionat un angiograf instalat deja în spitalul nostru”, a declarat dr. Aurelia Romilă, director medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Un medic specialist în acest tip de procedură, de la Spitalul Fundeni, va fi coordonatorul echipei medicale care activează la Spitalul din Galaţi. “Vorbim aici de pacienţi care, din cauza gravităţii diagnosticului şi a stadiului bolii, nu au indicaţie chirurgicală. Până acum, aceşti pacienţi nu aveau alte soluţii terapeutice cu excepţia chimioterapiei sistemice. Pentru a vă face o idee în legătură cu utilitatea şi cu noutatea aduse de această procedură, putem lua exemplul cancerului hepatocelular. Evoluţia naturală a acestui tip de cancer, fără tratament, duce la o rată de supravieţuire de doar 20%, la doi ani de la diagnostic. Prin chemoembolizarea cu microparticule, rata de supravieţuire la doi ani ajunge undeva la 50-60%. Eu, în calitate de coordonator al proiectului, voi rămâne în Galaţi până la finalizarea proiectului. Pentru judeţul Galaţi, studiul presupune înrolarea a 50 de pacienţi. După atingerea acestei ţinte, în funcţie de disponibilitatea spitalului, eu sunt dispus să ajut în continuare”, a precizat  dr. Radu  Dumitru, coordonator proiect cercetare, Spitalul Fundeni.

Proiectul se desfăşoară de-a lungul a cinci ani. “După finalizarea proiectului, angiograful rămâne în posesia spitalului”, a declarat  Alina Dobrea, directorul Spitalului Judeţean Galaţi.

Postări asemănătoare

Măsuri speciale pentru animalele de la Zoo Galați

Maria Vlad Romaniţă

159 pacienți confirmați cu COVID 19 la Brăila

Reperul

Polițist din Brăila cercetat pentru că și-ar fi amenințat soția cu moartea

Reperul