Reperul
Eveniment Galati

Un sistem de scanare cu raze X funcționează în Vama Giurgiulești

În cadrul Biroului Vamal din punctul Galați Rutier a fost pus în funcțiune primul  sistem de scanare mobil cu raze X, pe zona rutiera. Este primul din cele 26 de sisteme similare care este achiziționat pentru creșterea securității și pentru combaterea evaziunii fiscale. Sistemul cumpărat din bani europeni îi permite lucrătorului vamal ca într-un singur minut să afle dacă în mașina aflată la control sunt ascunse bunuri de contrabandă sau arme.

„Inaugurăm primul scanner al Autorității Vamale, un proiect demarat în urmă cu doi ani care este foarte complex. Sperăm ca odată cu implementarea acestui proiect să fie vizibil pentru toată lumea simplificarea formalităților vamale, eficientizarea controlului Autorității Vamale și reducerea timpilor de așteptare la trecerea frontierei”, a precizat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

Deocamdată, scannerul poate fi folosit doar pentru vehicule cu o masă până la 3,5 tone, dar de anul viitor se va instala și unul pentru camioane si autobuze/autocare. Noul sistem de scanare deschide noi colaborări inter și intracomunitare.

„Discutăm astăzi de un număr de 12 puncte de trecere a frontierei care vor fi dotate cu scannere fie fixe, fie scannere mobile sau cele care sunt destinate autoturismelor. Valoarea programului este una consistentă, de 100 milioane de euro, asigurată din fonduri europene. Avem în vedere să organizăm controale coordonate la Giurgiulești și în acest sens obiectivul nostru este ca împreună cu Autoritatea Vamală din Republica Moldova să avem un control coordonat, după modelul celui din Albița. Intenționăm să organizăm centre comune de control cu brigade de combatere a crimei organizate și aici discutăm de punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Borș, Giurgiu și Calafat, acesta fiind un proiect important pentru spațiul intracomunitar”, a precizat Marcel Boloș, ministrul Economiei și Finanțelor.

Ministrul a mai precizat că se va definitiva în cu rsul lunii proiectul de Ordonanță de Urgență pentru ceea ce înseamnă reorganizarea Autorității Vamale, cu accent pe îndeplinirea obiectivelor legate de combaterea evaziunii fiscale, de digitalizare și asigurarea integrității lucrătorilor vamali. Pe lângă acest proiect al scannerelor, aflat în desfășurare, se dorește și începerea unui nou proiect de achiziționare a 2000 de sigilii. Proiectul numit „E Sigiliu” va asigura monitorizarea tranzitului de marfă în România, pentru a combate evaziunea fiscală.

 

Postări asemănătoare

Gloanțe în Parlamentul României

Reperul

Patru răniți într-un accident rutier

Maria Vlad Romaniţă

Tarifele la electricitate și gaze, plafonate și compensate până în 2023

Reperul