Reperul
Eveniment Galati

Un tânăr din Galați a creat un soft care estimează cu precizie daunele provocate de război clădirilor

Ionuț Răzvan Mihai (20 de ani), student în anul II la Facultatea de Inginerie din Galați, specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, a creat un soft care permite evaluarea cu precizie a distrugerilor provocate clădirilor de război.

Tânărului i-a venit ideea după izbucnirea conflictului din Ucraina, dar spune că s-a gândit și la cele 1,2 miliarde de dolari pe care România a fost obligată să le plătească ca daune Uniunii Sovietice după Cel De-al Doilea Război Mondial și care, în opinia lui, ar fi fost mult mari decât distrugerile provocate în timpul războiului.

Algoritmul creat de el după aproximativ 4-5 luni de teste și simulări permite compararea imaginilor captate de către Google Earth dinainte și după evenimentul distructiv. A fost scris într-un mediu de programare folosit pentru inteligența artificială și folosește și module din vederea artificială, iar cele studentul a combinat cele două tehnologii.

„Google Earth ne ajută să monitorizăm și să calculăm daunele provocate clădirilor din Ucraina de război. Practic, avem imaginea acestor clădiri înainte și după distrugeri. Cele mai multe imagini le avem din 2019 și în ele se poate observa numărul de imobile și cum arătau ele la acel moment, iar softul creat de mine compară gradul de distrugere al acestora în 2023 și oferă și un cost estimativ al pagubelor”, a explicat tânărul în ce constă inovația sa.

„O sursă independentă, rapidă și precisă de evaluare a daunelor”

În acest mod, softul creat de Ionuț estimează cu acuratețe procentul de distrugere al imobilelor și poate fi un instrument util după război pentru evaluarea daunelor provocate acestora și estimarea costurilor necesare pentru reconstrucție.

„Softul este o sursă independentă, rapidă și precisă de evaluare a daunelor provocate de război. Alternativa ar fi ca această estimare să se facă fizic, în teren, de specialiști, iar asta înseamnă mult timp pierdut și costuri foarte mari. Practic, programul derulează imaginile primite de la Google Earth și le compară pe cele dinainte de conflict cu cele de după război”, a detaliat Florin Marin Bogdan, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi și coordonatorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, unde studentul a creat programul.

Mai multe firme din afară încearcă să dezvolte în prezent un astfel de soft pentru a face o estimare cât mai exactă a distrugerilor provocate clădirilor din Ucraina de război. Algoritmul creat de studentul din Galați ia în calcul numeroase variabile, precum vegetația existentă lângă clădiri, dar și unghiul în care ele au fost filmate în diferite perioade ale anului.

„Noi, tinerii, putem aduce schimbarea în România”

„Softul ține cont și de erorile de paralaxă”, mai adaugă șeful de lucrări Florin Marin Bogdan, care spune că programul are acum un grad de acuratețe de 90%, iar studentul său încă lucrează la îmbunătățirea lui. Eroarea de paralaxă este una dintre cele mai întâlnite erori în măsurătorile obișnuite. Este o eroare ce nu survine din neatenția omului, ci datorită opticii ochiului uman și propagării luminii.

Eroarea de paralaxă se întâlnește atunci când ochiul uman nu privește perpendicular scala și este responsabilă pentru unele erori în domeniul construcțiilor, în special la măsurătorile precise, unde este nevoie de dimensiuni clare pentru a obține lucrări perfecte.

După absolvirea facultății, Ionuț se va axa pe designul digital și va crea clădiri și mașini în mediul virtual.

„Ingineria îți oferă multe oportunități. Poți crea lucruri grozave, numai să îți pui la muncă imaginația și creativitatea. Cred că noi, tinerii, putem aduce schimbarea în România. Dacă rămânem aici, cu siguranță va fi o șansă și pentru schimbarea pe care ne-o dorim cu toții”, este mesajul studentului pentru tinerii de vârsta lui care se gândesc acum să își facă un viitor în afară.

Postări asemănătoare

Un joc periculos a alertat cadrele didactice, medicii și psihologii

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) CAMPIONII ROMÂNIEI LA TENIS DE CÂMP

Reperul

Percheziții ample în Galați

Maria Vlad Romaniţă