Reperul
Eveniment Galati

Unui gălățean i-a fost suspendat trei luni permisul pentru consum de alcool, deși nu băuse nimic

Judecătoria Galați a anulat pe 14 februarie un proces-verbal de contravenție emis de un agent de la IPJ Galați, prin care un șofer fusese sancționat cu avertisment și suspendarea pentru 90 de zile a permisului. Decizia instanței nu este definitivă. Șoferul fusese oprit în trafic, pe 7 decembrie 2022, pentru un control de rutină, iar în urma testării cu aparatul Dragger, a rezultat că avea o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul le-a declarat polițiștilor că nu a pus gura pe băutură și a cerut să i se recolteze probe biologice. În urma analizei probelor de sânge a rezultat că alcoolemia șoferului era, de fapt, zero. Acesta a dat în judecată IPJ Galați și a cerut anularea sancțiunii. Interesant de amintit este că și reprezentantul Poliției a cerut în instanță același lucru, invocând OG 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor și noul Cod de Procedură Civilă.

„Instanţa reţine că proba de sânge a fost recoltată la ora 21.20, la aproximativ o oră de la testarea cu alcooltestul. Perioada de timp scursă de la testare şi până la recoltarea probei de sânge nu a fost una de lungă durată, iar rațiunea pentru care legiuitorul a stabilit că persoana în cauză are dreptul să fie condusă la o unitate medicală a fost tocmai pentru a preîntâmpina reţinerea în mod eronat a unor astfel de contravenţii”, a constatat judecătorul care a instrumentat cazul.

Magistratul a conchis că există dubiu în ceea ce privește acuratețea testării cu aparatul Dragger și a anulat procesul-verbal de contravenție.

Postări asemănătoare

Tâlhar arestat preventiv după ce a omorât un om și pe altul l-a băgat în spital

Maria Vlad Romaniţă

Reținut după ce a luat în spațiu, contracost, aproape 1.500 de cetățeni moldoveni

Maria Vlad Romaniţă

Adolescentă dispărută

Maria Vlad Romaniţă