Reperul
Social

Valabilitatea certificatelor de handicap se va prelungi până la împlinirea vârstei majoratului

În cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, respectiv de doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani, potrivit proiectului de lege ce se-ndreaptă către promulgare.

Astfel, părinții copiilor cu afecțiuni permanente, precum boli degenerative, membre amputate sau autism, nu vor mai fi nevoiți, după aplicarea măsurii, să mai meargă în fața Comisiei pentru protecția copilului, în scopul emiterii unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

Această decizie a comisiei de a emite un certificat de încadrare în grad de handicap grav valabil până în momentul în care copilul împlinește vârsta de 18 ani se va baza pe o serie de criterii bio-psiho-sociale.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește că “[t]ermenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabilește ținând cont de situația concretă a copilului din punct de vedere al deficiențelor/afectărilor, limitărilor de activitate și restricțiilor de participare și este de minimum 6 luni și maximum 2 ani”.

Potrivit legii, pentru un tânăr care urmează să împlinească 18 ani, termenul de valabilitate poate fi mai mic de șase luni și mai mare de doi ani, dar nu mai mare de doi ani și șase luni.

Măsura e cuprinsă într-un proiect de lege care a primit joi votul decisiv al deputaților.

Postări asemănătoare

Tecuceanul care a câștigat la Loto 6/49 și-a ridicat premiul

Maria Vlad Romaniţă

Avocații Baroului Galați au protestat

Maria Vlad Romaniţă

Poliția Locală sporește măsurile de siguranță odată cu începerea noului an școlar

Maria Vlad Romaniţă