Reperul
Economic

Valoarea punctului de pensie va crește anul viitor

Așa cum este prevăzut în OUG 8/2021, apărută în februarie, se stabilește că, începând de anul viitor, punctul de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adăuga cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare trebuie stabilite anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

După cum stabilea, până la apariția OUG 8/2021, viitoarea Lege a pensiilor (127/2019), punctul de pensie ar fi trebuit să se majoreze în septembrie 2021 până la valoarea de 1.875 de lei.

În momentul de față, valoarea punctului de pensie este de 1.442 de lei, cuantum stabilit cu mai mult de un an în urmă, respectiv începând cu 1 septembrie 2020.

OUG 8/2021 vine cu mai multe modificări unor acte normative importante, inclusiv amânarea aplicării viitoarei Legi a pensiilor. Dacă ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 septembrie 2021, viitoarea Lege a pensiilor, care stabilea și majorarea punctului de pensie de la acea dată, a fost amânată pentru 2023.

Însă, au fost amânate până în 2023 măsuri precum luarea în calcul la vechimea necesară pensionării a studiilor de master, eliminarea unui tip de pensie anticipată sau permanentizarea posibilității de plată retroactivă a contribuțiilor pentru pensii.

Postări asemănătoare

Comisia Europeană a aprobat preluarea combinatului de la Galați de către Liberty

Reperul

De acum la RAR se poate afla și istoricul de daune al vehiculelor!

Maria Vlad Romaniţă

Combinatul Siderurgic a donat echipamente medicale pentru Spitalul Județean Galați

Reperul