Reperul
Economic

Vânzarea și cumpărarea de lucrări științifice, de licență și de diplomă vor putea fi amendate cu până la 200.000 de lei

Legea nr. 199/2023 a învățământului superior va fi modificată în următoarea perioadă, printr-un proiect de lege adoptat deja de Camera Deputaților și care merge acum la votul decisiv al senatorilor.

Concret, modificările propuse vizează, printre altele, răspunderea juridică a autorilor lucrărilor de licență, de disertație ori de doctorat și sancțiunile ce se aplică în cazul vânzării sau cumpărării, cu scopul de a promova un examen, a unor astfel de lucrări.

Așa cum stabilește legea, proiectul prevede că este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu, a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

De asemenea, interdicția se aplică și în cazul cumpărării unor astfel de lucrări pentru a fi folosite în scopul promovării unui examen sau unei evaluări.

Proiectul stabilește, în cazul încălcării celor două interdicții, posibilitatea de aplicare a unor amenzi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei. Legea învățământului superior stabilește acum posibilitatea de sancționare (cu amenzi cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei) doar în cazul cumpărării unor lucrări.

Responsabili pentru constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor sunt, potrivit proiectului, ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior.

Totodată, în cazul vânzării de lucrări științifice, legea prevede acum sancțiuni doar în cazul în care vânzarea se face online.

Concret, “constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 100.000 la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziția studenților, studenților-doctoranzi, cursanților, contra cost, prin internet, prin rețele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însușirii fără drept a calității de autor pentru lucrări științifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcursul anilor de studiu, precum și lucrări de finalizare a studiilor universitare de licență, masterat și/ sau de doctorat”, după cum scrie în lege.

Postări asemănătoare

PROIECT. Polițiștii solicită drepturile de echipament în bani lunar, nu anual

Reperul

ANAF: Punem la dispoziția contribuabililor sistemul electronic One Stop Shop – OSS

Reperul

Începe prima serie de cursuri în domeniul produselor cu indicație geografică

Reperul