Reperul
Social

Vânzarea țigărilor electronice către minori, interzisă prin lege

Vânzarea țigărilor electronice către minori va fi interzisă prin lege. Proiectul a fost adoptat, luni, pe articole, fiind admise şi mai multe amendamente care au fost respinse iniţial, iar marți va ajunge la vot final în Camera Deputaților.

De asemenea, proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 201/2016 precum şi a Legii nr.349/2002.

Totodată, se stabileşte în sarcina instituţiilor de învăţământ a obligaţiei de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.

Deputaţii au adoptat mai multe amendamente care fuseseră iniţial respinse. Unul dintre amendamente defineşte dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun ţigareta electronică, flaconul de reumplere si pliculeţul cu nicotină pentru uz oral, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Potrivit unui alt amendament, introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ.

Conform unui alt amendament adoptat luni, se interzice pentru elevii din toate unităţile de învăţământ:
-fumatul
-utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun
-utilizarea ţigaretelor electronice
-utilizarea flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice
-utilizarea dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului
-utilizarea produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
-utilizarea (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral

De asemenea, se interzice comercializarea prin automate a:

-tuturor categoriilor de produse care conţin tutun
-ţigaretelor electronice
-flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice
-dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
-pouch-urilor / pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Totodată, se interzice vânzarea celor de mai sus, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate, potrivit unui alt amendament adoptat luni.

Se interzice vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker;

-a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun
-a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice -pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun
-a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul:

„Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

Ministerul Educaţiei stabileşte, prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta unităţilor de învăţământ.

Postări asemănătoare

15 copii asistați de Fundația „Inimă de Copil” au luat masa în oraș și au mers la cinema, unii pentru prima dată

Reperul

Prea puține bilete de tratament alocate Galațiului

Reperul

Amenzi pentru nerespectarea carantinei dar și pentru folosirea de bani falși

Maria Vlad Romaniţă