Reperul
Eveniment

Vânzătorii din magazinele ce comercializează produse din tutun sau băuturi alcoolice vor putea legitima clienții

Atât Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cât și Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice urmează să fie modificate, potrivit proiectului legislativ ce merge acum la dezbaterea și votul decisiv al deputaților.

Mai exact acest proiect stabilește introducerea în Legea 349/2002 a unei noi prevederi. Potrivit acesteia, “în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unităţile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”.

Totodată, Legea 61/1991 va fi modificată astfel încât, pe lângă servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor, să fie considerată contravenție și vânzarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani.

Pentru a verifica vârsta cumpărătorilor şi consumatorilor care solicita vânzarea, respectiv servirea cu băuturi alcoolice, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile care comercializează băuturi alcoolice vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.

Cei ce nu vor respecta noua regulă privind interdicția de vânzare a băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani vor risca amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Conform datelor furnizate de inițiatori:

15% dintre fumătorii adulţi din România au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de a împlini 18 ani;

14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă pot ajunge să fumeze zilnic;

8,2% dintre copii (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile ţigarete electronice;

3,1% dintre copiii şcolarizaţi (13-15 ani) au folosit în ultimele 30 de zile dispozitive electronice de încălzit tutunul.

Postări asemănătoare

Accident mortal pe strada Traian

Adolescentă dispărută

Maria Vlad Romaniţă

A încetat din viață Vasile Cristea!

Reperul