Reperul
Braila Politic

Varga (PNL): Plata exproprierilor pentru construcția Podului peste Dunăre, amânată nepermis până la un termen necunoscut

Proprietarii terenurilor și imobilelor aflate pe traseul ”Podului suspendat peste Dunăre Brăila – Tulcea” vor trebui să aștepte până la un termen neprecizat sumele aferente procedurilor de expropriere, deși construcția podului a fost demarată. Este concluzia transmisă de deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, care care spune că a formulat interpelări pe acest subiect, iar răspunsul venit de la Ministerul Transporturilor nu face decât să complice și mai mult situația celor expropriați.

Mai mulți proprietari mi-au semnalat în timpul audiențelor de la cabinetul parlamentar că întârzie plata sumelor aferente procedurilor de expropriere. De aceea, m-am adresat ministrului Răzvan Cuc să văd cum stau lucrurile de fapt. Este o nouă demonstrație de incompetență, așa cum, de altfel, ne-am obișnuit când vine vorba despre întregul Guvern PSD-ALDE Nimeni nu poate spune când își vor primi oamenii banii, dacă sumele aferente sunt prinse în bugetul pe acest an și dacă proprietarii au fost anunțați despre această întârziere. Este o sfidare la adresa oamenilor, care au rămas fără bunurile lor, iar acum sunt pasați de la unii la alții și amânați cu despăgubirile”, spune deputatul liberal Vasile Varga.

Deși procedurile au demarat de peste un an, din iunie 2018, situația plății pentru exproprieri rămâne și acum incertă. În octombrie 2018, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis ce imobile și terenuri de pe coridorul podului peste Dunăre urmau a fi expropriate, iar în noiembrie 2018, au fost stabilite sumele individuale, reprezentând plata despăgubirilor, transmise către proprietari. La începutul lui 2019, ministerul a emis Decizia de expropriere pentru obiectivul de investiție ”Pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila”, se arată într-un comunicat transmis de Varga.

În același document se arată că a fost nevoie de alte patru luni, pentru ca, în aprilie 2019, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să numească o comisie de verificare a dreptului de proprietate și de analiză a cererilor depuse de titularii în drept, pentru despăgubiri. Comisia nu este, însă, funcțională, nici acum, după alte patru luni. Motivul este legat de procedura organizată în aprilie 2018, de achiziție a serviciilor de întocmire a documentației cadastrale, în vederea exproprierilor de pe coridorul podului peste Dunăre, a fost contestată. Iar comisia nu poate funcționa, fără documentația cadastrală.

Toată această situație arată cât de haotic merg toate lucrurile, cât de impredictibil este totul. Cum s-au putut da ordinele de expropriere, dacă se știa că nu se poate întocmi documentația cadastrală și comisia nu este funcțională? Este o situație incredibilă, una dintre multele care arată modul sfidător în care sunt tratați cetățenii și încă un motiv pentru care ministrul Cuc ar trebui să plece”, consideră deputatul Vasile Varga.

Postări asemănătoare

Preşedintele PNL Brăila: La CUP Dunărea, sub guvernarea PSD și cu acceptul tacit al primarului Dragomir, jaful este generalizat

Reperul

N.Marin (Pro Romania): “Nu exclud o candidatură la Primaria Galați”

Reperul

Vasile Varga, deputat PNL: ” Ludovic Orban la Palatul Victoria și Klaus Iohannis la Cotroceni sunt garanția căii spre normalitate”

Reperul