Reperul
Politic

Vasile Varga: Guvernanții acționează din nou pompieristic

* Deputatul PNL de Brăila declară că membrii Guvernului se trezesc pe ultima sută de metri că trebuie să aplice o măsură despre care se știa de ani de zile *

O recentă circulară emisă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice (MDRP) l-a determinat pe deputatul PNL de Brăila Vasile Varga să ia atitudine și să-i adreseze o întrebare viceprim-ministrului Daniel Suciu, care are în subordine și acest minister. Documentul emis către unitățile administrativ-teritoriale din țară prevede ca toate gospodăriile să fie racordate la rețelele de canalizare, fără a se preciza însă o serie de elemente de interes, atât pentru cetățeni, cât și pentru autorități.

„Guvernanții acționează din nou pompieristic, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, și se trezesc pe ultima sută de metri că trebuie să aplice o măsură despre care se știa de ani de zile. Din întâlnirile pe care le-am avut, am văzut că tot mai mulți reprezentanți ai autorităților locale, dar și cetățeni din județul Brăila sunt preocupați să știe până la ce dată trebuie să fie întocmită inventarierea gospodăriilor care nu sunt branșate la rețeaua publică de canalizare și dacă există o dată limită pentru aplicarea sancțiunilor? Vorbim despre sancțiuni, dar nu se știe cine se face vinovat că programul nu a fost implementat și cine ar trebui să-i amendeze pe cei care vor refuza să se racordeze, mai ales dacă acest lucru se va face pe banii lor. Sunt de acord că România are niște acorduri încheiate cu Uniunea Europeană, că trebuie să se conformeze, dar, ca de obicei, totul se face la întâmplare, în ultima clipă, nimic nu este gândit și analizat temeinic”, spune deputatul Vasile Varga.

În întrebarea adresată vicepremierului Daniel Suciu, parlamentarul bărilean încearcă să afle ce riscă autoritățile care nu aplică circulara și nu vor sancționa populația care nu se conformează, ce riscă autoritățile care nu au extins, până în acest moment, rețeaua publică de apă/canal în toate localitățile cu peste 2.000 de locuitori, așa cum s-a obligat statul român în fața Uniunii Europene, și ce penalități va plăti România către Uniunea Europeană pentru că nu a respectat această prevedere.

În plus, deputatul Vasile Varga vrea să știe câte gospodării din județul Brăila se află în situația de a nu fi racordate la canalizare, care sunt autoritățile care trebuie să ia măsuri pentru extinderea rețelei publice de canalizare și cum vor fi gestionate situațiile în care costul branșării va fi de 5-6 ori mai mare decât venitul lunar al unei familii, mai ales în mediul rural, unde distanțele între rețeaua publică de canalizare și gospodăriile localnicilor este foarte mare.

Postări asemănătoare

1 Aprilie – Ziua Politicianului. Expoziție de materiale electorale în foaierul Teatrului Dramatic

Reperul

Ștefan Baltă: Să-i învățăm să nu mai mintă!

Reperul

Social-democrații gălățeni și-au validat liderii la nivel național

Reperul