Reperul
Arte Cultural

Vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Joi, 10 februarie, ora 18.00, la Muzeul de Artă Vizuală Galați, Gabriela Culic, artist plastic, vernisează expoziţia ”Călăuza”.

”Expoziția Gabrielei Culic aduce în atenția publicului o pictură cu un puternic caracter alegoric, însoțit de o tratare expresivă a tușelor, a materiei picturale într-un limbaj de austeritate cromatică, ce are rolul de a potența caracterul viguros al creației sale artistice. Lucrările prezentate în expunere au ca element central lupul, solitar ori în haită, sau corbul, redați cu predilecție în mediul lor natural, imagini care ne trimit cu gândul la omul actual, izolat sau întors spre mediul atavic, orientat către supraviețuire.

Pentru a putea intra în «povestea» expoziției, trebuie să ne îndreptăm puțin atenția către caracterul alegoric al celor două ființe, lupul și corbul. Simbolismul universal al lupului comportă două fețe: una feroce și combativă iar alta benefică și luminoasă. În numeroase culturi și tradiții latura războinică este îndeosebi evidențiată, iar în acest sens cred că putem aminti inclusiv stindardul de luptă al dacilor, «draco» . În cultura populară românească, dar de această dată ca forță a binelui, este important să subliniem rolul psihopomp al lupului – de a călăuzi sufletele către lumea de dincolo. Pe de altă parte, corbul, o creatură care populează majoritatea mitologiilor, poate avea de asemenea un dublu rol, pozitiv sau negativ. Gabriela Culic face referire într-una dintre lucrări la Huginn și Muninn (rațiunea și memoria), doi corbi care aveau rolul de a călăuzi în luptă pe zeul nordic Odin și care simbolizau căutarea înțelepciunii.

În timpurile pe care le trăim, nu putem să ne disociem de actuala alienare a societății, de fobiile pricinuite de pandemie ori de poțentiale conflicte militare, care ne înstrăinează și ne izolează social, trezind în noi imaginea lupilor solitari sau în haită, ori a corbilor reprezentați în lucrările Gabrielei Culic. În aceste condiții, sperăm la apropierea unei forțe care să ne călăuzească, precum cea a artei, care poate juca un rol de o semnificativă importanță în restabilirea echilibrului social a lumii în care trăim”, notează Eduard Costandache, curatorul expoziției care va fi vernisată pe 10 februarie.

Gabriela Culic a absolvit în 2003, Universitatea Națională de Arte București, secția Pictură, profesori: Tudor Nicolau,Teodor Moraru, Petru Lucaci. Are numeroase expoziții personale, participări la expoziții de grup și rezidențe, atât în țară cât și în străinătate. I-au fost acordate: Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei la «Saloanele Moldovei» (2018), Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău (2017), Trofeul Artmuseum ~ Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei la Bienala Internațională de Pictură (2015), Diploma de Excelență a Ministerului Culturii din Republica Moldova, Bienala Internațională de Pictură (2015), Premiul pentru Pictură, Fundația Culturală «Mihai Eminescu» (2012). Are lucrări în colecții publice din România și Austria și în colecții private din țară și din S.U.A, Austria, Anglia, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Canada.


Postări asemănătoare

Concurs de pictură pe Faleza din Galați

Reperul

Descoperire arheologică la Tecuci

Maria Vlad Romaniţă

CJ Galați a atribuit contractul de modernizare a fostei Farmacii Ținc

Reperul