Reperul
Economic

Vești bune pentru tinerii fermieri care vor să își înceapă o afacere în domeniul agricol

Toți tinerii fermieri care vor să își înceapă o afacere în domeniul agricol pot depune solicitări de finanțare pentru a obține fonduri nerambursabile de până la 70.000 de euro.

Sesiunea de primire a cererilor de finanţare pe submăsura M6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2020 va fi activă până la data de 26 noiembrie 2021, ora 16:00.

„Bugetul alocat pentru instalarea tinerilor fermieri este de 100 de milioane de euro, dar aici am pus 30 de milioane numai pentru zona montană, de altfel, zona cea mai predispusă la abandon”, a declarat recent ministrul Agriculturii, Adrian Oros. „Dacă în planul de afaceri există agricultură ecologică sau condiţionare-procesare creşte alocarea financiară şi aici am încercat să sprijinim fermierii să aibă aceste facilităţi de procesare sau depozitare-condiţionare. Sunt finanţaţi cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri şi este o sumă 100% nerambursabilă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani, în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanţare şi 25% se va acorda în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, până la 31 decembrie 2025, fără a depăşi trei ani de la semnarea deciziei de finanţare”, a mai menţionat ministrul.

„Sunt prioritizate parteneriatele care nu au mai depus proiecte în cadrul submăsurilor 16.4 şi 16.4a în perioada de programare 2014-2020, iar intensitatea de sprijin poate creşte de la 50% la 70%, dacă sunt cooperative. Şi aici încurajăm fermierii să intre în cooperative. Beneficiarii acestui sprijin sunt: fermieri, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale înregistrate conform legislaţiei naţionale, autorităţi publice, unităţi şcolare, sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică. Practic, încurajăm parteneriate între aceste tipuri de beneficiari”, a adăugat ministrul, informează agerpres.ro.

Postări asemănătoare

Orban susține tendința combinatului gălățean: să ajungă la 0 emisii de carbon

Maria Vlad Romaniţă

Încă o zi de proteste la ArcelorMittal Galaţi

Maria Vlad Romaniţă

Ștefan Fusea, despre criza economică: ”Anul greu abia acesta va fi”

Reperul