Reperul
Politic

Victor Ponta: Guvernul nu vrea finanțări europene pentru că acolo nu se pot face mânării

* Fostul premier, actulul președinte al Partidului ProRomânia, a făcut această declarație marți la Brăila * Tot la Brăila, comisarul european Corina Crețu a atras atenția că, pentru a ascunde faptul că nu au depus documentația necesară pentru diverse proiecte mari, PSD-iștii au adoptat tactica de a denigra Bruxelles-ul, ceea ce este de-a dreptul penibil *

Fostul premier Victor Ponta, presedintele ProRomânia, prezent ieri la Brăila într-o vizită de campanie, alături de comisarul european Corina Crețu, fostul premier Mihai Tudose și fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, a tras un semnal de alarmă cu privire la absorbția fondurilor europene, mai precis, asupra modului în care Guvernul s-a decis să evite, de fapt, implementarea de proiecte cu finanțare europeană, din simplul motiv că de acolo nu se pot fura/deturna bani.

„Din păcate, nu există nicio altă explicație; nu există explicația că nu știu să acceseze fonduri. La nivelul doi sunt aceleași echipe cu care am făcut absorbție de 95%, nu e vorba că nu știu. În al doilea rând, nu poți să spui că la Bruxelles nu vor să te ajute. I-a ajutat Corina Crețu, poate mai mult decât ar fi putut în mod normal. După ce o să plece Corina și o să vina un comisar din Finlanda, atunci să vedeți ce înseamnă să nu te ajute Bruxelles-ul… Deci, nu văd o altă explicație decât aceea că după povestea cu Teldrum SA, cu cele 32 de milioane, cu OLAF, nu mai vor să mai ia finanțări europene, că îi prind ăștia, dacă le fura. Doi, că nu poți să faci din fonduri europene kilometrul de 900 de metri, ca în Teleorman. Și trei, că, într-adevăr, la fonduri europene trebuie să faci licitațiile pe bune, nu poate să câștige firma pe care o vrea Vâlcov. În schimb, la parteneriatul public-privat se pot face lucrurile astea, că nu vine să te controleze OLAF-ul, iar DNA oricum nu mai există. Și nici nu verifică nimeni câți metri are kilometrul, că s-a inventat chestia asta în Teleorman: kilometrul mai mic. Din păcate, nu există altă explicație”, a punctat Victor Ponta.

La rândul său, comisarul european Corina Crețu a explicat că oamenii trebuie să înțeleagă că noua tehnică a PSD este de a denigra Bruxelles-ul pentru a acoperi faptul că nu se depun documentațiile pentru proiectele majore. “Mă simt foarte prost în fața sutelor de experți care au ajutat România în ultimii 5 ani și care aud toate aceste declarații jignitoare la adresa Comisiei Europene. Experții CE aproape s-au mutat aici, în țară, alături de primării, de consiliile județene, ajutându-le să facă proiecte. Cum adică Guvernul nu trebuie să dea lămuriri legate de aceste proiecte? Păi, pentru a plăti acele fonduri europene trebuie îndeplinite niște condiții: tehnice, de construcție și așa mai departe”, a afirmat Corina Crețu.

Aceasta a mai adăugat că acesta este și unul dintre motivele pentru care s-a decis să părăsească PSD-ul, și anume pentru că nu mai suporta minciuna. „M-am săturat de minciuni și de faptul că populația este prostită, efectiv”, a spus comisarul european.

Tot ieri, împreuncă cu Mihai Tudose, Corina Crețu s-a întâlnit și cu primarul municipiului, Marian Dragomir, dar și cu președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac. La întrunire s-a discutat despre proiectele pe care fiecare dintre cele două instituții le derulează cu finanțare europeană. Legat de acest lucru, Crețu a precizat: “Singurul meu obiectiv în ultimii ani a fost să mă asigur că banii europeni sunt cheltuiți în beneficiul cetățenilor. Din acest punct de vedere, mi-a făcut plăcere să văd aici, la Brăila, proiecte cu fonduri europene în desfășurare atât la Primărie, cât și la Consiliul Județean și vreau să felicit administrația locală. Pentru noi, primarii și președinții de consilii județene reprezintă partenerii cei mai importanți. Încă din momentul în care am devenit comisar european, am pledat pentru o schimbare a filozofiei de accesare a fondurilor europene de jos în sus. În propunerea noastră pentru perioada 2021 – 2027 dorim să acordăm un cuvânt mult mai mare de spus primarilor și regiunilor, pentru că considerăm că dânșii știu cel mai bine unde, cât și cum trebuie să investească; uneori mult mai bine decât autoritățile naționale și bineînțeles, mai bine decât noi, autoritățile de la Bruxelles”, a declarat comisarul european Corina Crețu.

Postări asemănătoare

Președintele PNL Galați, George Stângă, ales viceliderul grupului senatorilor liberali

Sorin Rugină

Mihai Tudose: Documentația pentru podul peste Dunăre este ”în termen”

Reperul

Antoneta Ioniță – PNL Brăila: Guvernul PSD-ALDE a confiscat pe șest de la bugetul sănătății și banii din taxa pe viciu

Reperul