Reperul
Eveniment Galati

(VIDEO) Explozie puternică în centrul Galațiului

UPDATE: Deflagrația din această dimineață s-a produs de la o centrală termică a unui apartament situat la parterul unui bloc. Atât apartamentul în care s-a produs explozia cât și alte 40 de locuințe sunt avariate. Un bărbat în vârstă de 89 de ani, proprietarul apartamentului în care s-a produs nenorocirea, a fost aruncat de suflul exploziei și a fost grav rănit.

”Este vorba despre un pacient de 89 de ani, adus în cursul dimineții de către echipajul SMURD pentru un politraumatism prin explozie, din cauza unei centrale de apartament.  Pacientul în momentul de față este în curs de investigații și  prezintă arsuri pe 60% din suprafața corporală”, a precizat dr. Ionuț Băneșanu, purt. de cuv. la Spitalul de Urgență.

Alți vecini de-ai bărbatului rănit au suferit leziuni ușoare sau atacuri de oanică, dar nu au avut nevoie de transport la spital.  În plus , suflul exploziei a fost atît de putermic încât a spart geamurile și a rupt termopanele atât la blocurile din jur, dar și la un hotel din apropiere. Zeci de mașini au fost și ele avariate.

”Eu eram departe, eram cam la un kilometru, pe stradă, și deodată s-a auzit o bubuitură, ca de bombă. M-am uitat în spate și nimic. Peste 10 minute am auzit sirenele. Apoi am aflat. Am înțeles că apartamentul fiind la parter toată unda de șoc a fost în pământ și s-a extins ca la un cutremur “, a spus un trecător.

Locatarii din blocul în care s-a produs explozia au trecut prin momente de groază.

”Eram în bloc, la etaj stăm. Bubuitura a fost puternică și m-a întors în aer, suflul, mă mir că nu m-am rănit mai rău”, spunea o locatară.

Mai multe echipaje de la pompieri , SMURD și de la Ambulanță au acționat la fața locului. La fel polițiști, polițiști locali și jandarmi au izolat zona.

”Explozia a fost destul de puternică, cel puțin apartartamentul  unde a fost deflagrația este destul de devastat, elementele de structură, tavanul apartamentului dar și  piese de mobilier sunt distruse în totalitate. Cauza probabilă este o acumulare de gaze, se pare, de la centrala termică “, a precizat lt.col. Eugen Chriță, ISU Galați.

S-a decis luarea tuturor măsurilor de siguranță pentru cetăţeni, stabilirea unui perimetru care să permită intervenția echipelor de cercetare și expertizare și s-a dispus asigurarea pazei de către echipaje ale Poliției Locale. Anchetele sociale se derulează în regim de urgență astfel încât să se realizeze un necesar în vederea sprijinirii persoanelor afectate.

Primăria municipiului Galați poate pune la dispoziție locuințe de necesitate pentru cetățenii ale căror apartamente au fost afectate de explozie. Spații disponibile pentru cazarea temporară sunt la blocul M11 (Micro 17), la Patinoar și la Sala Siderurgistul.

De asemenea, în funcție de necesitățile care vor rezulta din anchetele sociale, se poate asigura cazarmament și hrană.

O explozie puternică a avut loc în această dimineață, la un bloc din cartierul Spicu. Potrivit pompierilor, explozia s-a produs în urma unei acumulari de gaze, la demisolul unui bloc. Au fost înregistrate 5 victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafața corporală și 4 victime cu traumatisme ușoare. Au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii, 7 vârstnici si 11 adulți.

Postări asemănătoare

Caravana SMURD “Fii pregătit!”, la Galați și Tg. Bujor în acest weekend

Urmarit internațional, prins când îsi scotea cazierul

Maria Vlad Romaniţă

Mamă și fiică moarte după ce o mașină le-a lovit pe marginea drumului