A fost un protest marcat de momente de tensiune, astăzi, în fața Primăriei Galați, unde gălățenii s-au adunat pentru a-și arăta nemulțumirea față de creșterea valorii impozitului auto cu 55 %. Oamenii sunt nemulțumiți de creșterea mult prea mare a taxelor și impozitelor. Pe lângă majorarea de 3,8 %, conform ratei de inflație, la autovehicule este prevazută și o majorare cu 50% a tuturor tipurilor de mașini până la cele de 12 tone. Protestatarii au huiduit și i-au cerut demisia primarului Ionuț Pucheanu. La un moment dat, au blocat strada Domnească, în zona din fața Primăriei, nemulțumiți deoarece un polițist i-a cerut unui șofer participant la protest să își mute mașina. Spiritele s-au încins și oamenii amenințau că blochează tot dacă se vor da amenzi.
”Nu se poate așa. La sfârșit de an, noaptea, ca hoții, să voteze o așa majorare. Și așa sunt salarii mici în oraș, de unde atâția bani? Eu, acum, cu motorul, plăteam în jur de 2000/2500 lei și acum voi plăti peste 4000 de lei. Ce să mai zicem de cei care fac taximetrie? Și așa au crescut toate taxele, acum mai plătesc dublu și la impozitul auto”, spunea unul dintre protestatari.
Reprezentanții Primăriei Galați explică faptul că este vorba despre o hotărâre de C.L. scopul fiind reducerea poluării.
”Impozitul auto a fost majorat la sfârșitul anului trecut, ca urmare a unei hotărâri a C.L. Galați, hotărârea care a avut în vedere încurajarea utilizării transportului nepoluant”, a explicat Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.
În schimb, sunt încurajate ca nivel de plată a taxelor, autovehiculele nepoluante. Pentru anul 2021, în cazul mijloacelor de transport hibride, reducerea prevăzută la art. 470 alin. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 95 %. De exemplu, pentru un mijloc de transport cu capacitate cilindrică de 1997 cm3, impozitul de plată este de 15 lei, în urma aplicării reducerii de 95% (impozitul neredus fiind de 296 lei). Conform art.469, alin. (1), lit.n din Lege anr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ”nu se datorează impozit pe mijloacele de transport pentru autovehicule acționate electric”.