Reperul
Administratie Galati

(VIDEO) I. Pucheanu: „Apă-Canal nu este subordonată Consiliului Local”

Mai mulți gălățeni au protestat, zilele trecute, în fața societății Apă-Canal, față de tarifele crescute la apă și canalizare. La ora actuală, Galațiul se situează pe locul doi în țară, după Brăila, în ceea ce privește prețul mare pentru un metru cub de apă. Nemulțumiți din cauza facturilor mari, oamenii cereau intervenția primarului municipiului Galați pentru a lămuri situația. Invitat la Reperul TV, Ionuț Pucheanu a explicat de ce Primăria municipiului Galați nu poate interveni în micșorarea tarifului pentru apă și canalizare.

Să nu facem confuzie între furnizori de servicii publice, care se află în subordinea Primăriei municipiului Galați și Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (A.D.I). Primăria municipiului Galați, la nivel de Apă-Canal, are un vot la fel cum, să zicem, are Tuluceștiul, Brăhășeștiul sau oricare altă comună din județul Galați. Această companie furnizează servicii de apă și canalizare pentru foarte multe U.A.T.-uri, având statut de asociație intracomunitară. Este o societate cu capital de stat, dar este de sine stătătoare. Nu este subordonată Consiliului Local, dar Consiliul Local, procedural, are obligativitatea de a valida tariful cu care funcționează”, a declarat la Reperul TV Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

În cadrul aceleiași întâlniri, Ionuț a mai completat că scumpirea metrului cub de apă a survenit atât din cauza lucrărilor de preschimbare a conductelor cât și a procedurilor laborioase de filtrare a apei. 

Lucrurile nu mai funcționează așa cum le știe lumea, când era o pompă, trăgeai apă din Dunăre, trecea prin niște pietriș și nisip, puneai clor și împingeai apa mai departe. Standardele actuale impun o serie întreagă de alte utilaje, proceduri de filtrare a apei. Pe de altă parte, s-a purces la înlocuirea țevilor. Toate lucrurile astea costă. În ceea ce privește canalizarea, nu te mai lasă Uniunea Europeană să arunci apa așa cum pleacă ea din w.c. Nu ai voie să o mai arunci în Dunăre. Trebuie să treacă prin niște etape de filtrare și de neutralizare pentru ca apa respectivă să fie potabilă. Cel puțin, asta arată analizele”, a mai subliniat Ionuț Pucheanu la Reperul TV.

Postări asemănătoare

Cîrligea, despre revoluţia fiscală: Declarații iresponsabile care-ți suie lumea-n cap!

Sorin Rugină

Centru de Radioterapie la Spitalul Județean din Galați

Reperul

Liberalii încearcă iar să obţină în Consiliul Local eliminarea taxei pe apa de ploaie

Reperul