Reperul
Eveniment Galati

(VIDEO) Inconștientă! Sute de oameni au participat la o adunare religioasă, fără să poarte măști și fără să țină cont de distanțarea fizică

Peste 200 de persoane din mai multe comune din județul Galați au participat aseară la o slujbă religioasă în curtea unui localnic din Umbrăresti, fără măști și fără distanța de siguranță impusă de regulile din pandemie. Și mai grav este că de la adunarea religioasă nu a lipsit nici primarul comunei. Ceremonia religioasă a fost filmată, iar imaginile au fost transmise live pe un site de socializare. Polițiștii s-au autosesizat și au dat mai multe sancțiuni.

 ”După apariția imaginilor în spațiul public, pe o rețea de socializare, polițiștii s-au autosesizat și au constatat că în data de 26 iulie, în intervalul orar 18,00 – 21,00, în curtea unui  bărbat de 27 de ani, din comuna Umbrărești, ar  fi avut loc o întrunire cu caracter religios, întrunire la care ar fi participat mai mult de 200 de persoane. Întrucât s-a constatat încălcarea legislației în vigoare cu privire la interdicțiile de a organiza activități în spații deschise, polițiștii au aplicat mai multe sancțiuni contravenționale. Astfel, organizatorul întrunirii a fost sancționat cu o amendă în valoare de 15.000 de lei, iar alți 15 participanți identificați până la acest moment, au fost sancționați cu amendă contravențională în valoare de 2.500 de lei fiecare. În continuare, polițiștii efectuează activități pentru identificarea și sancționarea tuturor celorlalți participanți la această întrunire”, a precizat cms. șef Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galați.


Reprezentanții comunității rrome recunosc pericolul la care s-au expus participanții.”Toată lumea vrea să se distreze, parcă a venit sfârșitul lumii. Vedem asta și la mare și la munte. În ceea ce privește situația de la Umbrărești, nu sunt  de acord cu ea, dar nici nu am competențe să le interzic. Cu titlu de recomandare, da, ca drept dovadă că după ce am transmis mesajul s-au oprit din filmări și măcar nu au mai pus pe facebook, măcar atât îmi doresc de la ei. Mă aștept din partea organizatorilor unor astfel de evenimente religioase să pună la dispoziția participanților măști și dezinfectanți, așa mi se pare corect. În mod normal ar trebui să respecte și distanțarea fizică, numai că de multre ori nu se poate. Dacă sunt 200 de persoane pe suprafață de 50 de metri pătrați, nu ai cum să păstrezi distanța. Ei trebuie să asigure măști și dezinfectanți. Acolo au participat foarte mulți la acea întrunire, dar mă așteptam ca autoritățile locale, primarul, care este președintele Comisiei Locale pentru Situații de Urgență, să nu dea acea autorizație de organizare, pe care am înțeles că a dat-o verbal. Nici nu pot să nu îi cred pe cei care mi-au spus asta, atâta timp cât l-am văzut în calitate de participant. Păi ce căuta primarul acolo? Eu dacă participam mă asiguram în permanență că acei oameni păstrează distanța fizică, că au măști, că au dezinfectanți și atunci găseam rolul meu important și eficace. Dar atâta timp cât tu, ca autoritate publică locală participi dar ești la fel ca și ei, fără mască, ce exemplu poți să dai? O să îl vedeți pe domnul primar în filmare, într-un colț, nu pot să îl acuz că a făcut-o pentru voturi, că am înțeles că nu mai candidează, dar dacă stăm să ne gândim că viitorul candidat este un nepot de-al dumnealui, înțelegem ceva, a spus Viorica Gotu, reprezentantul comunității rrome în Prefectura Galați. 

Primarul din comuna Umbrărești recunoaște participarea, dar nu crede ca ar fi trebuit luate masuri deoarece adunarea s-a desfășurat în aer liber. ”Am fost acolo, dar nu a fost nimeni de la poliție să dea amenzi sau ceva de genul acesta. Ei nu  stăteau apropiați, erau pe rânduri, așa, la un metru distanță unii de alții, nu stăteau apropiați. Erau în aer liber”, spune Paraschiv Stoica, primarul din Umbrărești.Postări asemănătoare

Bătrână dispărută, găsită cu ajutorul câinelui de urmă

Reperul

Peste o mie de amenzi și sute de permise de conducere reținute, în urma unei razii

Maria Vlad Romaniţă

Cu mașina în ușa de urgență a supermarketului

Maria Vlad Romaniţă