Reperul
Social

(VIDEO) Muncitori străini deportați! Măsura e contestată de angajatorul gălățean

Mai mulți muncitori din Vietman și India, care lucrau pe un șantier din Galați, au fost deportați deoarece polițiștii de la Imigrări spun că nu aveau legal drept de muncă. Antreprenorul gălățean pentru care lucrau cetățenii străini consideră măsura abuzivă.

”Avem o problemă reală vizavi de un abuz în serviciu, vizavi de oameni, de drepturile omului. Suntem o firmă de construcții care avem lucrări în toată țara. Am depus actele pentru acești muncitori la Imigrări de pe data de 9 septembrie. Au fost 12, dar doi au plecat și cu toate că depusesem actele, am anunțat. Am depus actele pentru permise de muncă, avize de muncă. Noi avem contracte prestări-servicii cu o firmă din Baia Mare de la care i-am preluat. Vorbim despre cinci muncitori din Vietnam si cinci din India. La Baia Mare, de unde i-am preluat, în 5 maxim 10 zile se rezolvă avizele de muncă. La noi, la Galați nu a fost așa, deși am depus actele de pe 9 septembrie. Revolta mea pleacă de la faptul că miercuri dimineață ne-am trezit pe două șantiere cu jandarmi, cu două mașini de la Poliție, cu ITM, cu SSM, săriți pe garduri, fiecare om păzit. Ei au fost convinși că avem oameni care lucrează la negru. Ne confruntăm în țara asta cu asemenea probleme, ne chinuim să aducem oameni. Îi ținem, le dăm mâncare, cazare. Nu este posibil să vii să îmi dai răspunsul că îi deportezi astăzi. Adică au venit pe 7 octombrie în control, nu le-a ieșit cu munca la negru, că nu a fost muncă la negru și acum i-au și deportat. În ce bază? Au făcut oamenii atacuri de panică. Ne-au amendat, ne-au dat 2 000 de lei pentru că nu aveau la ei permisul de muncă. Nouă ni s-a spus de la alte firme să ținem permisele și pașapoartele la seif. Oamenii nu au bani, nu au nimic. I-am adus cu bagaje aici la Imigrări. Noi vom lua avocat și vom contesta totul, iar muncitorii vor cere azil“, a spus Manuela Beteringhe, administratorul unei firme de construcții din Galați

 Reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Galați susțin că au procedat legal.

”Săptămâna aceasta a fost desfășurată o acțiune în cooperare cu mai multe structuri ale M.A.I., în urma căreia au fost depistați opt cetățeni care au desfășurat activități lucrative fără forme legale. Deoarece aceștia, la momentul controlului, nu dețineau un contract de muncă activ, au fost conduși la sediul structurii noastre în vederea efectuării de verificări suplimentare și luării măsurilor ce se impun. Față de aceștia a fost luată măsura revocării dreptului de ședere, deoarece la data de 1 octombrie 2020 contractele lor de muncă cu o societate comercială, au încetat. Astfel, aceștia nu au mai îndeplinit condițiile O.U.G 194/2002, privind regimul străinilor în România. Pe numele lor au fost eliberate decizii de returnare în vederea părăsirii teritoriului României și li se va aplica la ieșirea din țară un consemn nominal de 6 luni. Este adevărat că de pe data de 9 septembrie sunt cereri pentru aviz de muncă pe numele lor, dar aceste cereri sunt în lucru. Termenul de soluționare al unei cereri pentru aviz de angajare este de 30 de zile care poate fi prelungit cu maxim 15 zile în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare. Muncitorii străini care sunt acum aici vor primi fiecare câte o decizie de returnare, care e valabilă 30 de zile. O  să poată părăsi teritoriul țării, dată fiind starea de alertă, o să fie prelungită valabilitatea documentului până la încetarea stării de alertă plus 90 de zile”, a precizat Ciprian Șimu, șef Serviciul pentru Imigrări Galați.

Până când va fi soluționată problema legală a acestor muncitori străini, rămâne nerezolvată situația lor socială. Oamenii nu au bani și așteaptă dintr-un moment în altul să părăsească orașul Galați.

Postări asemănătoare

Se apropie Festivalul Internațional de Folclor „Doina Covurluiului”

Reperul

A început Evaluarea Națională. Peste 3.600 de elevi din județul Galați au susținut azi proba scrisă la limba și literatura română

Maria Vlad Romaniţă

Sute de amenzi date pentru nerespectarea prevenției COVID-19

Maria Vlad Romaniţă