Reperul
Cultural Eveniment Literatura

(VIDEO) „Omulețul din perete”, de Marian Coman: o nouă ediție cu ilustrațiile scriitorului și un text nou

Editura Nemira anunță lansarea celei de-a doua ediții a volumului „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice”, de Marian Coman, îmbogățită cu un text nou, dar și cu ilustrațiile autorului, oferind astfel perspective noi de lectură, dar și acces la viziunea unică a scriitorului asupra lumii fantastice pe care o creează.

Cartea distinsă cu Premiul Vladimir Colin 2021 pentru Cel mai bun volum New Weird/ Dark fantasy/ Gothic/ Horror va putea fi (re)descoperit în imprintul n’autor, colecția de proză românească contemporană, coordonată de Eli Bădică.

M-am bucurat că din 2019, de la prima ediție, dintr-un motiv sau altul, poveștile mele sumbre au continuat să-și găsească drumul spre cititori. Au fost câteva prelungiri de tiraje, iar anul acesta, Eli Bădică mi-a propus publicarea unei noi ediții, cu o nouă copertă, în hainele imprintului N’autor. M-am întrebat cu ce aș putea veni în plus față de ediția din 2019 și am ajuns să mă gândesc la primele lucruri pe care le-am publicat: câteva desene, în urmă cu vreo 30 de ani. Am continuat, de atunci, să desenez sporadic, în joacă, doar pentru mine. Mi-a trecut prin minte, așadar, că aș putea face asta, că aș putea desena. Și am desenat. Însă vreau să fie limpede: nu am pretenții de artist – grafica mea este needucată, instinctuală, sălbatică. Am încercat să construiesc niște stări, niște „peisaje mentale”, cum spunea un prieten, în armonie cu fiecare poveste cuprinsă în volum. Noua ediție are și un text în plus, o poveste scrisă în timpul pandemiei, poveste care s-a așezat firesc în universul cărții, chiar la început”, declară Marian Coman.

Și dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? – aceasta e întrebarea sub imperiul căreia se citesc prozele din volum, toate în registrul realist al cotidianului care alunecă uneori discret, alteori abrupt, spre straniu, oniric, fantastic sau metaliteratură.

Cala, o femeie superbă și misterioasă, în jurul căreia se învârtesc multe dintre poveștile din carte. Sevăn, un bătăuș get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecară care face o descoperire inedită. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme și comori. Mile, un băiat dintr-un internat, care cunoaște un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar câteva dintre personajele care își dau mâna și te ghidează într-o aventură nebună, provocatoare, fără pereche. Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi?

Volumul este disponibil în librăriile din toată țara și online pe site-ul Editurii Nemira.

Despre volum

Tudor Ganea – „Citind cartea lui Marian Coman, ai impresia că Stephen King dă drumul unui balon roșu printr o gaură de iepure care conectează suburbia americană de satul și litoralul românesc. Suprafața balonului său narativ se impregnează de a lungul acestui traseu filtru de textualism, metaficțiune, onirism și fantastic. Cu scene parcă desprinse dintr un film de M. Night Shyamalan sau Guillermo del Toro, dar și cu o nostalgie discretă, scrisă într un registru realist stăpânit excelent, lui Marian Coman îi reușește grația pasului pe sârmă, dar și forța săpăturii narative de tip șvaițer, care perforează textul și interconectează poveștile între ele, spre un final în care zidurile se transparentizează.“

Eli Bădică, coordonatoarea imprintului n’autor – „Adevărul gol goluț e că tocmai ai deschis o carte fabuloasă. Poveste după poveste, personaj după personaj, întâmplare după întâmplare, ilustrație după ilustrație, Marian Coman construiește în Omulețul din perete și alte povestiri fantastice un întreg univers, palpitant, așa cum numai un prozator autentic o poate face. Protagoniștii săi, marginali cu toții, vor ajunge în galeria ta de personaje memorabile, îmbinarea extraordinară a realismului cu fantasticul te va năuci, iar finalul, vai!, finalul te va neliniști.“

Despre autor

MARIAN COMAN s-a născut în 1977 la Mangalia. A trăit, însă, o lungă perioadă la Brăila, unde a fost jurnalist în presa scrisă și televiziune. A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural și Nautilus și scenaristul benzilor desenate Harap Alb continuă și Tinerețe fără bătrânețe. A renunțat la presă în 2014 și, vreme de mai bine de trei ani, a trăit scriind proză și scenarii de benzi desenate. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A mai scris volumele Nopți albe, zile negre (2005), Testamentul de ciocolată (2007), Teoria flegmei. Apel la mitocănie (2008), Haiganu. Fluviul Șoaptelor (2015) și Haiganu. Furia Oarbă (2017) și scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În 2018, s-a alăturat echipei Editurii Nemira, unde coordonează imprintul Armada, dedicat literaturii SF, Fantasy și Thriller și imprintul Nezumi, precum și producția de cărți audio. În prezent, locuiește în București și este membru PEN Club România și Science Fiction & Fantasy Writers Association (SFWA).

 

Postări asemănătoare

Un spectacol al Teatrului Dramatic a fost selectat la Festivalul Național de Teatru

Reperul

Muzeul de Artă Vizuală Galați găzduiește a cincea ediție a Salonului Anual

Reperul

Marius Mihalache aduce concertul-fenomen SĂFTIȚA la Galați, la Teatrul Dramatic

Reperul