Reperul
Economic Eveniment

(VIDEO) Se fac probe pentru asfaltul brevetat de Universitatea „Dunărea de Jos”

După ce anul trecut Oficiul de Invenții a Uniunii Europene, cu sediul la Munchen, a brevetat o tehnologie inventată de cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care transformă ambalajele de plastic într-o componentă a asfaltului, acum a venit rândul ca acest material să fie testat propriu-zis. Astfel, în curtea Universității „Dunărea de Jos” va fi turnat asfalt pe o suprafață de 150 de m.p. care va fi testat la diferențe de temperatură și greutate.

A început pregătirea terenului și, sper ca în două zile să fie gata asfaltarea, o asfaltare de test care va avea loc în curte la noi (n.r. Universitatea „Dunărea de Jos”) pe cel mai nou brevet al Universității, în colaborare cu mediul privat, cu firma Tancrad. Asfaltul are caracteristici mecanice și rezistență superioară și înglobează componente de tip deșeu din prelucrarea maselor plastice, în special a peturilor, și deșeuri din industria prelucrătoare, în special nisipul cu care se pregătesc suprafețele la Șantierul Naval. Ambele sunt într-un procent variabil, în funcție de caracteristici.

Îl turnăm la noi în curte, în zona de circulație maximă, pe 150 de m.p., pe unde vor trece mașini mari, mașini medii și mici. Vom testa acest asfalt cât mai mult posibil, toamna, iarna, primăvara și vara și vom face un raport asupra testării în condiții reale, unde avem o expunere mare pe soare, gheață, zăpadă și circulație. Avem trecute toate testele de laborator și evaluate pozitiv pentru că avem un brevet pentru protecția invenției, dar ce e practică și scară 1:1 primează și atunci ca să ajungem să recomandăm asfaltatorilor mari, trebuie să facem test la noi în curte”, a declarat la Reperul TV prof. dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”.

Postări asemănătoare

Firmele de curierat vor raporta livrările cu plata ramburs la ANAF, din ianuarie

Reperul

Amenzile contravenționale de până la 10.000 de lei pot fi contestate mult mai ușor

Reperul

Programul Rabla local: 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi

Reperul