Reperul
Social Video

(VIDEO) Universitatea ”Dunărea de Jos” este pregătită să-și primească studenții

Universitatea ”Dunărea de Jos” este pregătită pentru a începe procedurile de cazare a studenților, evident în alte condiții decât în anul universitar trecut, în conformitate cu regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Până acum s-au strâns 1 300 de cereri de cazare, în situația în care universitatea dispune de aproximativ 2 600 de locuri, toate adaptate condițiilor de pandemie.

”În acest moment avem aproximativ 1500 de locuri de cazare confirmate în cămin, imediat ce începe anul universitar, chiar din 28 septembrie. Sunt cereri de precazare, confirmate. Pe capacitatea de cazare la ora actuală, în condiții de pandemie, avem circa 2600 de locuri de cazare. S-ar putea să se ivească întrebarea: de ce cazăm, în condițiile în care începe școala online? O parte dintre studenți vrea să vină la școală, o parte lucrează și atunci le creăm condiții pentru job-urile pe care le au și atunci interesul nostru este să oferim toate condițiile atât pentru școală, cât și pentru veniturile proprii și activitățile lor profesionale. Avem mai multe situații, pentru că suntem o universitate cu o complexitate deosebită față de cele naționale, în sensul că avem studenții români care vin din afara Galațiului și care vor să se cazeze. Sunt și excepții formate din studenți din Galați care au condiții sociale speciale și atunci le vom acorda și pe acestea. Mai avem studenții din Republica Moldova sau studenții românii de pretutindeni care vin din diferite țări și care vor fi cazați. Studenții din Republica Moldova încep acum online, dar atunci când vor începe laboratoarele, noi vom asigura condițiile de transport. Mai avem studenții non-UE, care o parte va veni și o parte, nu, în funcție de condițiile legale naționale și de asemenea, studenții din Italia care deocamdată încep online, cei care sunt la extensia noastră, la Facultatea de Medicină și Farmacie. Pentru stagiile clinice, unele vor fi asigurate în Italia, iar o parte în România”, a declarat prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității ”Dunărea de Jos”.

 Pentru a se respecta normele de distanțare, s-a luat măsura de reducere a numărului de studenți care stau  într-o cameră, de la patru la trei sau chiar la doi. Deși cheltuielile de cazare au crescut semnificativ din cauza pandemiei, se fac eforturi ca studenții să nu fie afectați financiar.

”intenția pe care o avem acum declarată, pentru care am găsit soluții în proporții mari, este să nu mărim cheltuielile de cazare pentru studenții din cămin. Având un buget clar pe cămine-cantine, nu putem să ne prefacem că nu vedem că au scăzut intrările și au crescut cheltuielile și atunci vom avea un sistem de compensare pentru cheltuielile care vor crește. Cel mai probabil, și vom decide până săptămâna viitoare, compensarea diferenței va fi asigurată printr-un sistem de burse acordat de Universitate, în așa fel încât efectiv cheltuiala pentru cămin a unui student să fie aceeași ca și anul trecut”, a mai adăugat rectorul Lucian Georgescu.

Au fost luate în calcul toate scenariile posibile, astfel că parterul unuia dintre cămine va fi transformat în zonă de izolare, în situația în care vor apărea și cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.

Postări asemănătoare

Petre Daea a vizitat două stații de pompare din județul Brăila

Reperul

Un medic din Galați a fost atacat în clinica în care oferea consultații

Maria Vlad Romaniţă

Pensionarii au protestat de ziua lor

Maria Vlad Romaniţă