Reperul
Social

(VIDEO)Doru Căstăian: Nu sunt un admirator al sindicatelor din Educație

Începând de ieri, peste 150.000 de profesori și angajați din unitățile de învățământ au declanșat greva generală, după ce negocierile cu Guvernul au eșuat. Motivul este legat de salariile existente în momentul de față în Educație. „O îngrijitoare primește în jur de 1.950 de lei, personalul didactic debutant cu studii superioare de lungă durată primește în jur de 2.580 de lei, personalul cu grad didactic 2, cu studii superioare de lungă durată și vechime de 25 de ani ajunge la aproximativ 3.500 – 3.600 de lei și ne ducem către personalul didactic care se află la apogeul carierei, vechime peste 40 de ani, care poate să ajungă la salariul net de bază de aproximativ 4.000 – 4.500 de lei”, declara Marius Nistor – președintele Federației Sindicatelor din Educație, Spiru Haret.

Prezent în platoul de filmare Reperul TV, profesorul Doru Căstaian a afirmat că, deși nu este un adept al genului acesta de protest, e de acord cu greva profesorilor pentru că, în acest caz, nivelul de salarizare al profesorilor arată importanța pe care statul o acordă acestui domeniu. Cunoscutul profesor gălățean a recunoscut, însă, că nu este un admirator al grevelor la final de an și al amenințărilor cu înghețarea anului școlar, concluzionând că s-a ajuns la această formă de protest din cauza disponibilității mici a guvernului de a afla problemele cu care se confruntă profesorii.

“Sunt cunoscut (…) pentru pozițiile mele critice, uneori virulent critice, la adresa sindicatelor din învățământ. Prin urmare, postura în care mă aflu – de sindicalist în grevă – nu e chiar o postură tipică pentru mine. Personal, nu sunt un foarte mare admirator al felului în care sindicatele din Educație au evoluat de-a lungul acestor ani (…). Revendicările noastre nu ar trebui să fie exclusiv despre salarii”, a declarat profesorul Căstaian.

La câteva minute de la finalul emisiunii “Interviurile Reperul TV”, Doru Căstăian, profesor “Merito”, a aflat că a primit premiul „Profesorul de zece”, pe care îl oferă anual Consiliul Național al Elevilor. “Nu m-am bucurat vreodată atât de mult pentru vreun premiu sau vreo apreciere. Niciodată. Ceea de vine de la copii nu se poate compara cu niciuna dintre evaluările adulților”, a scris Doru Căstaian pe pagina sa de Facebook.

Postări asemănătoare

30 de pompieri gălățeni ”donează pentru viață”

Maria Vlad Romaniţă

Studenții Universității ”Dunărea de Jos”, recompensați cu zeci de premii

Reperul

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Spania trece în zona roșie

Reperul