Reperul
Eveniment Galati

Viscolul a făcut prăpăd în judeţul Galaţi: Localităţi fără curent şi fără apă, școli și drumuri închise, maşini distruse

* Cele mai multe dintre probleme au fost remediate pe parcursul zilei *

Au rămas fără curent electric şi unii chiar fără apă din cauza viscolului. Iniţial, vântul puternic a provocat mai multe deranjamente, care au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a 21 de localităţi din judeţul Galaţi. Echipele de intervenție de la Electrica au ieşit imediat pe teren şi au lucrat la remedierea avariilor, astfel că numărul comunităţilor nealimentate cu electricitate s-a diminuat pe parcursul zilei.

Tot din pricina lipsei de curent electric, în unele zone, cum ar fi satele Cişmele sau Mihail Kogălniceanu, din comuna Smârdan, staţiile de pompare a apei nu au funcţionat. „Nu avem energie electrică în Cişmele şi Mihail Kogălniceanu, nu este nici apă deoarece a fost afectată şi staţia de pompare de la Cişmele. Ni s-a promis că se va repara cât mai repede”, spunea Costică Stroia, primarul din comuna Smârdan.

Evident că localnicii erau foc şi pară. Ei spuneau că anul trecut, când viscolul a fost mult mai puternic, nu au rămas fără curent, în timp ce acum nu aveau de ore bune nicio speranţă. Erau supăraţi că li se vor strica  televizoarele şi alte electrocasnice din cauza penelor de curent.

Tot din pricina lipsei alimentării cu energie electrică, 15 unităţi de învăţământ au întrerupt orele, unele total, altele doar până când a revenit curentul. Au mai fost şi cazuri, cum este şcoala din Mihail Kogălniceanu, unde nu au fost întrerupte cursurile chiar dacă nu era curent. Şcoala are sobe, ferestrele largi permit ca în clase să intre destulă lumină naturală, doar calculatoarele nu se puteau folosi.

vlcsnap-2018-01-18-16h16m05s149

Au fost şi drumuri blocate. La amiază era vorba despre şase segmente. Între localităţile Băleni şi Cudalbi, un autocar plin cu cetăţeni moldoveni, 22 de persoane printre care şi un copil, care mergeau în Germania a fost blocat ore în şir în zăpadă. În cele din urmă, a fost deszăpezit cu ajutor şi utilaje de la Primăria din Cudalbi şi şi-a continuat drumul.

În Galaţi, copertina dintr-o zonă dezafectată din Piaţa din Micro 40 a căzut din cauza vântului puternic, care a doborât uşor stâlpii mâncaţi de rugină, şi a făcut praf două maşini parcate acolo. Cele două maşini lovite de acoperiş erau ale unui singur proprietar. Dacă iniţial el spunea că va cere despăgubiri de la Administrația Piețelor, bărbatul a recunoscut apoi că parcase unde nu avea voie.

vlcsnap-2018-01-18-16h16m33s168

Galațiul a ieșit de sub cod portocaliu de vânt puternic și ninsori viscolite în această seară, la ora 17:00 și a intrat, alături de Brăila, Vrancea, Vaslui și Constanța, sub cod galben de intensificări susținute ale vântului și zăpadă spulberată. Avertizarea cod galben este valabilă până la ora 1:00 noaptea.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Traficant de droguri reținut

Maria Vlad Romaniţă

Polițiștii caută o minoră disparută

Maria Vlad Romaniţă

Copil de 10 ani, în spital cu răni grave, după ce a fost bătut de tată

Maria Vlad Romaniţă