Reperul
Social

Vouchere și ajutoare tăiate în 2024. Bugetarii rămân fără tichete de vacanță

Mai multe tipuri de vouchere și ajutoare vor fi tăiate în 2024.

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care să reducă sau să limiteze unele drepturi pentru bugetari. A fost făcut public draftul ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ce conține Draftul Ordonanței de Urgență:
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiectul de OUG al guvernului.
Orele suplimentare ale bugetarilor vor continua să fie compensate și anul viitor cu zile libere, nu cu bani:

„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.”

Excepție fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017.

Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.”

Postări asemănătoare

Ludovic Orban, acțiune de plantare arbori la Brăila

Reperul

Paul Găvănescu a obținut trei medalii de aur la Campionatul Național Masters de sală

Reperul

Noul coronavirus suspendă cursurile la Școala nr.28

Maria Vlad Romaniţă