Reperul
Social

Zi liberă plătită, dacă o persoană a realizat autorecenzarea online

Printr-un proiect de HG pus vinerea trecută în dezbatere publică, autoritățile vor să stabilească modul în care va arăta chestionarul de recensământ și ce va conține. Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România, cuprinse în OUG nr. 19/2020, stabilesc ca salariaţii care optează pentru autorecenzarea prin internet să primească o zi liberă plătită de la angajator. Această zi liberă plătită este acordată salariaţilor, potrivit regulilor stabilite în 2020, „în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode”.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, iar codul va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Astfel, pe baza codului de confirmare, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării, adică, din ce date avem acum, până cel mai târziu în luna mai 2023.

Această zi liberă plătită se acordă unui singur salariat, chiar dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei.

Recensământul va avea loc în perioada februarie – iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape:
martie – mai 2022 – completarea datelor pe internet, prin autorecenzare;
mai – iulie 2022 – interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet.

Postări asemănătoare

Al doilea deces cauzat de gripă în județul Galați

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Prima zi de vaccinare anti COVID la Maternitatea ”Buna Vestire”

Maria Vlad Romaniţă

Muncitori filmați în timp ce goleau la lopată o groapă plină cu apă și transportau apoi apa cu roaba la canalizare

Maria Vlad Romaniţă