Reperul
Social

Zile libere plătite pentru părinți, când sunt școlile închise

“Dacă (…) părinții vor trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar – era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școală pe motiv de COVD. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă și așa mai departe. Măsurile există, le-am folosit și anul trecut, le putem folosi și anul acesta. Resursele bugetare există”, a declarat prim-ministrul, citat de Hotnews.ro. Două au fost actele normative care le-au permis părinților să stea acasă cu copii lor și să fie plătiți – banii venind de la angajator care, ulterior, a cerut banii înapoi de la stat -, respectiv Legea nr. 19/2020 și OUG 147/2020.

OUG 147/2020 a fost actul normativ cu cea mai mare aplicabilitate în timp, față de Legea 19/2020, fiind și cel care a suferit numeroase modificări și completări, conform evoluției pandemiei de coronavirus în țara noastră.

În baza acestui act, salariații-părinți au putut sta acasă cu copiilor lor cu vârsta de până în 12 ani în situațiile în care creșele, grădinițele sau școlile au fost închise sau s-a trecut la predarea online din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Pentru a primi acest drept, părinții trebuiau să depună o cerere, care să fie acceptată de angajator, precum și o declarație că celălalt părinte nu a beneficiat de aceste zile, nu avea contractul de muncă suspendat, nu era în concediu de odihnă/fără plată sau în concediu pentru creșterea copilului. Prevederile ordonanței nu se aplicau părinților care se aflau în telemuncă sau în munca la domiciliu.

Așa cum se menționează la finalul actului, prevederile OUG 147/2020 s-au aplicat doar până la 30 iunie 2021 și doar când ministrul Educației dispunea, prin ordin, suspendarea activităților școlare cu prezență fizică.

Asta înseamnă că, din această toamnă, dacă situația îmbolnăvirilor o va impune, părinții nu vor mai putea cere angajatorilor zile libere plătite când școlile vor fi închise sau cursurile suspendate pe baza formei actuale a OUG 147/2020.

Dacă autoritățile doresc să ofere din nou această posibilitate părinților, va fi necesar un OUG de modificare a acestui act normativ, pentru ca prevederile sale să fie în continuare aplicabile.

Postări asemănătoare

Fă-ți un DAR! Un copil educat este un copil salvat.

Reperul

Posibilitate nouă de tratament a pacienților aflați în stare gravă, din cauza noului coronavirus

Maria Vlad Romaniţă

MAI vine cu precizări: Posturile de poliție comunale nu au avut niciodată program non-stop. Situaţia a existat indiferent de acordarea sporului de 40%

Reperul