Reperul
Eveniment Galati

Medicii de familie, la un pas de faliment

Ministerul de Finanțe nu a virat nici acum Casei Naționale de Asigurări de Sănătate banii pentru a fi platite veniturile cabinetelor medicilor de familie, nici măcar pe luna octombrie. Din acest motiv, mulți medici de familie spun că sunt pe punctul fie de a închide cabinetele, fie de a elibera contracost doar rețete simple.

„Situația este foarte gravă pentru că noi, în luna  octombrie, trebuia să  primim banii, dat am primit săptămâna trecută, o parte, doar 60% din venituri și suntem în 8 decembrie. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, iar noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Acești  bani nu sunt ai mei, sunt ai cabinetului din care se fac plățile salariaților, se plătesc gazele, lumina, chiria, redevența. Suntem falimentari! Asistentul nu are nicio vina că nouă nu ne virează banii și muncesc la fel ca noi. I-am plătit din bugetul propriu, din economii. Mâine și poimâine avem câteva întâlniri și vom hotărî ori să punem lacăt pe cabinete, ori venim la cabinet și asigurăm strict urgențele fără a intra în reacție cu CJAS, adică nu eliberăm rețete compensate, bilete de trimitere, concedii medicale. Exceptând urgențele, doar contracost consult pacientul, dar nu îi pot elibera nimic. Nu ne dorim să ajungem în această situație, dar ceva trebuie făcut deoarece nu aveam nici un orizont de timp când se va rezolva problema“, a precizat dr. Dumitru Mărășescu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Galați.

„Luna trecută, salariul l-am primit de la domnul doctor, din bugetul dumnealui personal. Luna aceasta e și luna cadourilor, dar, din păcate, nu e nici un semn că lucrurile ar merge spre bine. Trăim cu speranța că poate se va rezolva”, a spus Mihaela Șerban, asistent medical la un cabinet de medicină de familie.

Pacienții sunt speriați că ar putea ajunge în situația de a nu mai beneficia de servicii gratuite.

„Sănătatea e mai presus de orice. Mai bine nu ai ce mânca, dar plătești pentru medicamente și consultații. Chiar dacă am plătit asigurări, nu îmi permit sa mor”, a spus un pacient.

Postări asemănătoare

(VIDEO) Un tir a derapat din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Maria Vlad Romaniţă

Atacatorul de la Brăila Mall – dosar penal pentru trei infracțiuni de tentativă de omor calificat și o infracțiune de tâlhărie calificată

Reperul

Cadre didactice confirmate cu noul coronavirus, la Cerțești

Maria Vlad Romaniţă