Cea mai mare navă de cercetare din Uniunea Europeană care aparține Universității „Dunărea de Jos” Galați este gata. Pe 21 august, REXDAN va fi ancorată la malul Dunării, în Galați, iar în luna septembrie va face și prima misiune de cercetare. Prezent în cadrul emisiunii „Interviurile Reperul TV”, prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”, a declarat că prima activitate de cercetare se va desfășura în România și la aceasta vor participa și doi profesori din străinătate.
„Avem deja prevăzută în a doua parte a lunii septembrie o activitate interesantă care face parte și din testările laboratoarelor navei, dar și dintr-o activitate de cercetare. Îmbinăm utilul și plăcutul. Va fi pe un proiect deja finanțat, o croazieră până la Sulina, cu determinare apă, aer, sol, biodiversitate și niște chestiuni legate de batimetrie. (…) Va continua apoi până la Turnu Severin și retur. Pe ruta aceasta vom determina principalele tipuri de poluanți care sunt din România și care vin din amonte. Vor fi doi cercetători din străinătate, din zece. (…) Avem deja două proiecte finanțate la care nava, locurile și cercetările depășesc 2 milioane de euro. Avem asigurate viața, consumul navei și utilitățile pentru 3 ani, lejer, dar noi căutăm în continuare. Mai avem vreo trei proiecte în pregătire”, a declarat prof. dr. Ing. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”.
Nava REXDAN va acoperi o arie geografică mare (2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, de la Sulina la Passau-Germania) și va permite operațiuni de cercetare ce corespund unor specializări multiple (chimie, biologie, fizică, știința mediului, ecologie, batimetrie, topografie, chimia atmosferei, dezvoltare durabilă etc.). Finanţarea construcţiei navei şi dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie se realizează printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproape 92 de milioane de lei.